Ukrajnába küldték a szlovák MiG-flottát, hazaárulással vádolják az előző kormányt

2024.06.22. 07:54
Eduard Heger volt szlovák miniszterelnök és védelmi minisztere, Jaroslav Nad ellen feljelentést tett a szlovák védelmi minisztérium, amiért 2023 tavaszán Ukrajnának adományozták Szlovákia teljes szovjet korabeli MiG–29-es vadászgépflottáját. Igor Melicher, a védelmi tárca jelenlegi államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján alkotmányellenesnek nevezte a döntést, amivel szerinte jobban lefegyverezték az országot, mint bármely ellenség.

A szlovák védelmi minisztérium büntetőfeljelentést tett Eduard Heger, Szlovákia volt miniszterelnöke és védelmi minisztere, Jaroslav Nad ellen, amiért vadászgépeket adtak Ukrajnának – közölte egy pénteki sajtótájékoztatón Igor Melicher, a védelmi tárca jelenlegi államtitkára a Politico szerint.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, Szlovákia 2023 tavaszán Ukrajnának adományozta teljes, a szovjet időkből való MiG–29-es vadászgépflottáját és két légvédelmi rendszert, így az első ország lett, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022 februárjában végrehajtott totális inváziója után harci gépeket küldött Kijevnek.

„Ez a döntés védtelenül hagyta az eget, és a polgárokat biztonsági kockázatnak tette ki” – mondta Igor Melicher, alkotmányellenesnek nevezve a lépést.

Ennek a két úriembernek sikerült jobban lefegyvereznie Szlovákiát, mint bármely más ellenségnek

– mondta a szlovák védelmi tárca jelenlegi államtitkára. „Meggyőződésem, hogy Jaroslav Nad elárulta Szlovákiát, a hazáját” – tette hozzá.

Eduard Heger 2021 és 2023 között volt Szlovákia miniszterelnöke, Jaroslav Nad 2020 és 2023 között az ország védelmi minisztere. Kettejüket a védelmi minisztérium tájékoztatása szerint szabotázs elkövetésével, közhivatalnoki jogkörrel való visszaéléssel és külföldi vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos kötelességszegéssel gyanúsítják.

A döntés nem csak erkölcsi kérdés, hanem igazodás volt a nyugati világhoz

Robert Kalinak védelmi miniszter korábban Jaroslav Nadot árulónak nevezte. „A fegyveres erők ilyen módon történő gyengítése az alkotmányt megsértve a mi politikai szótárunkban nem nevezhető másnak, mint árulásnak. Nem tudom, hogy ez a bűncselekmény lényegét is teljesíti-e, de ez egy olyan személy, aki elárulta a nemzeti értékeket” – mondta Kalinak június 13-án.

Az Ukrajnának adott hadianyag nemcsak erkölcsi kérdés volt, hanem Szlovákia valamilyen egyértelmű igazodásának kérdése is a nyugati világban

– mondta Jaroslav Nad, hozzátéve, hogy nagyon büszke a Heger-kormány döntésére, amellyel Ukrajnának segítettek. A 2023 októberében megválasztott Robert Fico szlovák miniszterelnök nem sokkal hivatalba lépése után leállította az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit szombaton is percről percre követjük ebben a cikkünkben.