Giorgia Meloni támogatja a magyar EU-elnökség programjának főbb céljait

2024.06.24. 21:34
A római Meloni–Orbán-találkozó után a olasz miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy támogatják a soros magyar EU-elnökség olyan céljait, mint a demográfiai csökkenés és migráció megállítása, a versenyképesség és az európai védelem növelése. Meloni szerint erősíteni kell az „új európai hozzáállást”.

Róma támogatja Budapest uniós elnökségi programjának prioritásait, így a demográfiai csökkenés jelentette kihívást, a versenyképesség növelését és az európai védelem erősítését – hangoztatta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az Orbán Viktorral tartott közös sajtónyilatkozaton Rómában hétfőn este. Az MTI szemléje szerint Giorgia Meloni kifejtette, egyetért Orbán Viktorral abban, hogy erősíteni kell az utóbbi időben kialakult „új európai hozzáállást”, ami

az Európai Unió határainak védelmét, az illegális migrációval szembeni fellépést, valamint az afrikai államokkal való együttműködést illeti.

Az ukrajnai háborús helyzettel kapcsolatban köszönetet mondott Magyarországnak, mert a „nem mindig egyező nézetek ellenére” lehetővé tette az EU-n és a NATO-n belüli jelentős döntések meghozatalát.

Meloni nagyra értékelte a figyelmet, amelyet a magyar elnökség a Nyugat-Balkán uniós csatlakozására kíván fordítani.

Versenyképességi paktum

Európai versenyképességi paktum megkötését szorgalmazta a magyar miniszterelnök Rómában, miután tárgyalt Giorgia Meloni olasz kormányfővel. Orbán Viktor a két kormányfő közös sajtótájékoztatóján a magyar soros EU-elnökséggel kapcsolatban közölte, hogy

Magyarország le akar tenni az asztalra egy nagy tervet, az európai versenyképességi paktumot, mert meggyőződése szerint Európa legnagyobb problémája jelen pillanatban a versenyképesség hanyatlása.

Hangsúlyozta, ha nem kötnek európai versenyképességi paktumot, akkor munkahelyek százezreit veszíthetik el a következő évtizedben.

A magyar miniszterelnök azt is közölte, hogy az olasz–magyar együttműködés mind a gazdaságban, mind a védelempolitikában jelentős, és ezt ki akarják terjeszteni az energetikára is. Bejelentette, hogy lesz szlovén gázvezetékszakasz, így Olaszország és Magyarország összeköttetése megvalósul.

A magyar miniszterelnök – miután délelőtt még Németországban karambolózott a konvoját kísérő rendőrraj – délután a közösségi oldalán is posztolt a „magyar–olasz csúcsról” és kifejtette, hogy Olaszország fontos szövetségese Magyarországnak a soros EU-elnökség céljainak elérésében.