Külpolitikai szakértő: A NATO megfenyegethette Orbán Viktort

ZS 9080
2024.06.24. 08:44
Szent-Iványi István külpolitikai szakértő a Szabad Európának adott interjút, ahol kifejtette, szerinte régóta sejteni lehetett, hogy Giorgia Meloni „kikosarazza” Orbán Viktort, és azt sem tartja kizártnak, hogy a magyar miniszterelnököt a NATO részéről is megfenyegethették.

A legszélsőségesebb csoporton kívül senki nem akar közösködni a Fidesz EP-képviselőivel – véli Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, aki szerint Orbán Viktor a NATO részéről fenyegetést kaphatott és akár Magyarország NATO-tagságának felfüggesztése is felmerülhetett. A Szabad Európának adott interjúban arról is beszélt a szakértő, hogy bár az Európai Parlamentben nagyon leszűkült a miniszterelnök mozgástere, még ebből a kiszorított helyzetből is visszatérhet. Az interjú szerint

  • Szent-Iványi István úgy véli, régóta sejteni lehetett, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció (ECR) és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök „kikosarazza” Orbán Viktort. Szerinte most már csak a „legszélsőségesebb Identitás és Demokrácia csoport közösködne a Fidesz EP-képviselőivel.
  • A választások legnagyobb nyertesének a jobbközép Európai Néppártot (EPP) tartja, akik véleménye szerint a magyar miniszterelnök állításaival szemben nem követtek el árulást, hiszen régóta nagykoalícióban működnek együtt a liberálisokkal és a szocialistákkal.
  • A szakértő a jelenlegi NATO-főtitkár budapesti látogatása apropóján arról beszélt, hogy a NATO részéről komoly fenyegetések hangozhattak el, akár Magyarország NATO-tagságának felfüggesztése is benne lehetett a pakliban.
  • Szent-Iványi István meglátása az, hogy bár az Európai Parlamentben „nagyon leszűkült Orbán mozgástere, még ebből a kiszorított helyzetből is visszatérhet, az uniónak és a NATO-nak ugyanis egységre van szüksége”. 
  • A szakértő szakmai, politikai és diplomáciai szempontból is hasznosnak nevezte a Tisza Párt néppárti tagságát, amely szerinte anyagi szempontból is sokat jelent Magyar Péteréknek, mert ebből kezdhetik el a hazai pártépítést. Szent-Iványi István úgy látja, a néppárt bosszút akart állni Orbán Viktoron és a Fideszen.

A teljes interjút alább tudják megtekinteni.

(Borítókép: Szent-Iványi István 2024. január 19-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)