Az ENSZ közzétette a gázai harcok legszomorúbb statisztikáját

2024.06.25. 20:20
Az UNRWA, vagyis az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalának vezetője szerint naponta átlagosan tíz gyermek veszíti el egy vagy mindkét lábát a gázai övezetben, és ebben a statisztikában nincsenek benne az egyéb testrészek és a halálos áldozatok sem. Ráadásul a konfliktus 260 napja alatt már több mint 21 ezer gyereket nyilvánítottak eltűntnek.

„Naponta átlagosan tíz palesztin gyermek veszíti el egyik vagy mindkét lábát a gázai fegyveres konfliktus következtében” – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján az ENSZ palesztin menekülteket segélyező közel-keleti hivatalának (UNRWA) vezetője. Philippe Lazzarini az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) adataira hivatkozva azt mondta, ez azt jelenti, hogy mintegy 2 ezer gyerek veszítette el egy vagy két lábát a gázai konfliktus első 260 napja alatt – írta meg az MTI.

Hozzátette, hogy ezek az adatok a kezüket vagy karjukat elvesztő gyermekek számát nem tartalmazzák. Tudomásuk van arról is, hogy az amputálásokat nehéz körülmények között és sok esetben altatás nélkül kénytelenek elvégezni az orvosok, és ez alól a gyerekek sem képeznek kivételt.

Lazzarini a Save the Children segélyszervezet hétfőn közzétett jelentését is felidézte, amely szerint a fegyveres harcok kezdete óta mintegy 21 ezer gyereket nyilvánítottak eltűntnek a Gázai övezetben. Ők az összeomlott házak romjai alatt haltak meg, fogságba estek, tömegsírokba kerültek, vagy valamilyen okból elvesztették a kapcsolatot a családjukkal – tette hozzá.

Az UNRWA vezetője a sajtótájékoztatón azt is kiemelte, hogy a jelenleg rendelkezésre álló anyagi forrásaik csak augusztus végéig teszik lehetővé szervezete számára a segélyezést, az év végéig munkájukhoz további 140 millió dollárra (51,38 milliárd forint) lenne szükségük.

A Ciszjordánián és a Gázai övezeten kívül Jordániában, Libanonban és Szíriában élő palesztin menekültek támogatását végző, 13 ezer főt foglalkoztató segélyszervezet anyagi helyzete azon izraeli közlés után került veszélybe, mely szerint tucatnyi alkalmazottja részt vett az október 7-i, Izrael elleni kegyetlen támadásokban.

És noha az UNRWA egy vizsgálatot indítva részben már megszüntette az Izrael elleni támadásban Tel-Aviv szerint érintett emberek szerződését, a korábbi adományozók közül az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nem újította fel a finanszírozást.