Társkeresővel csábította el az orosz hírszerzés a gyanútlan ukrán kémet

AFP  20240123  34GF7UR  v1  HighRes  UkraineRussiaConflictWar
2024.06.25. 14:06
Ukrajnában letartóztattak egy férfit, akit szokatlan módszerrel verbuvált Moszkva: egy szimpla üzenetküldő alkalmazással csavarta el a fejét egy – vélhetően – nő, az orosz hírszerzés szolgálatában.

A gyanúsított vakon teljesítette megbízója kéréseit: sorra fényképezte és továbbította fotóit a nőnek – ezúttal nem magáról, hanem a hölgy utasítására a harkivi térség ukrán katonai állásairól. A romantikus kapcsolatra áhítozó férfi azonban lebukott, és persze letartóztatták.

Munkanélküli volt, Derhacsiban élt, egy Harkiv melletti városban – tudatta közleményében az SZBU, az Ukrán Biztonsági Szolgálat.

Mint kiderült: alkalmi partnere, akivel legfeljebb csak üzeneteket válthatott a romantikus együttlét helyett, csupán összekötői feladatot látott el az orosz hírszerzés szervezésében.

A feladatát tökéletesen végezte: pontos parancsokat adott a férfinak, hogy milyen helyszínekről vár el az ellenséges tüzérség szempontjából értékelhető és hasznos fotókat – jelentette a Kyiv Post.

A férfit nem volt különösebben nehéz elcsábítani: oroszbarát nézeteiről volt ismert, és készségesen teljesítette a rábízott feladatokat azok után, hogy „orosz különleges szolgálat összekötő tisztje” rátalált a Telegram közvetítésével.

A nő persze nem katonai alkalmazottként, hanem légyottot kereső, hétköznapi nőként mutatkozott be.

Az ukrán hatóságok nem tették közzé a kémkedéssel gyanúsított, és akár hazaárulással is vádolható férfi nevét, csupán egy fotót publikáltak letartóztatásáról.

A főügyészség a nőről is csak annyit közölt, hogy újságírónak adta ki magát, holott „összekötőként” látta el feladatát a gyanúsított és az orosz különleges szolgálatok között.

Tetten érték

A nő volt a „romantikus kapcsolat” kezdeményezője, amely szárba szökkent. Ettől kezdve a férfi vakon teljesítette a kapott utasításokat. Bejárta a várost, és titkon lefényképezett minden katonai létesítményt Derhacsiban. A fotókat pedig továbbította „szerelmének”.

Az információk ahhoz voltak szükségesek, hogy az Orosz Föderáció célzott rakétacsapásokat és dróntámadásokat indítson a város ellen

áll az ügyészség közleményében.

Az orosz nő kilétét a hatóságok nem tudták megállapítani, és az sem bizonyos, hogy egyáltalán nő volt-e. Az sem derült ki, hogy személyes találkozóra sikerült-e sort keríteniük – bár ezt alaposan megnehezíti az ellenséges határ- és frontvonal.

A férfit tulajdonképpen tetten érték, amikor az ukrán csapatok mozgásáról készített felvételeket.

„A helyszínen lefoglalták telefonját, amellyel a gyanúsított orosz »barátnőjével« kommunikált, és amelyekkel katonai célpontokat fényképezett” – jelentette az SZBU.

Az ügyészség közzétette a gyanúsított és megbízója üzenetváltásainak a leiratát is.

Nagyon ideges leszek, ha csalódást okozol

– írta például a nő. Hozzátette: „Remélem, ha holnap felébredek, pozitív hangvételű üzenetet látok tőled a megígért fotókkal”.

Az elcsábított kém akár nyolc évet is kaphat.

(Borítókép: Tűzoltók oltják a tüzet Harkivban a rakétatámadás helyszínén 2024. január 23-án. Fotó: SERGEY BOBOK / AFP)