Nem csitul a helyzet Szerbiában a számszeríjas támadás után

2024.07.02. 16:14
A szombati támadást követően megemelték a biztonsági készültséget Szerbiában, Milos Vucevic miniszterelnök pedig a szélsőséges vallási szervezetek felkutatásáról beszélt.

Néhány napig még vörös szinten tartják a biztonsági készültséget Szerbiában – közölte Milos Vucsevics miniszterelnök kedden a belgrádi Blic televízióban arra utalva, hogy a biztonsági készültséget megemelték, miután szombaton egy iszlám hitre áttért szerb férfi számszeríjjal sebesített meg egy, a belgrádi izraeli nagykövetséget őrző szerb csendőrt, aki önvédelemből lelőtte.

A szerb kormányfő hozzátette: a biztonsági szolgálatok a szélsőséges vallási szervezetek felderítését dolgoznak. Mint mondta: a hivatalos szervek azon dolgoznak, hogy felszámolják mindazokat a szélsőséges vallási szervezeteket, amelyek

a vallással és a hittel visszaélve akarnak bizonyos szélsőséges politikai és terrorista célokat megvalósítani.

Milos Vucsevics kiemelte, hogy az akció egyetlen nemzeti közösség vagy vallási felekezet ellen sem irányul.

A szombati támadást Ivica Dacic belügyminiszter „a szerb állam ellen irányuló terrortámadásnak” nevezte. Vasárnap két férfit vettek őrizetbe a számszeríjas támadással összefüggésben, hétfőn pedig egy harmadik személyt is előállítottak, aki fegyverekkel teli táskával sétált be az egyik belgrádi rendőrőrsre.

A férfi hátizsákjában számszeríjat, nyilakat, késeket, robbanófejet és nuncsakut is találtak. Ivica Dacsics közölte: a férfi az elfogása után azt mondta, védelmet keresett, mert a maffia üldözi – számolt be az MTI.