22 év után megtalálták az eltűnt amerikai hegymászó mumifikálódott holttestét

2024.07.09. 22:02
Egy amerikai férfi mumifikálódott maradványait találták meg 22 évvel azután, hogy eltűnt egy perui hegymászás közben.

Az 59 éves William Stampfl eltűnését 2002 júniusában jelentették, miután egy lavina maga alá temette a hegymászó csoportját, miközben a Huascarán hegyet, Peru legmagasabb csúcsát igyekeztek megmászni – adta hírül az MTI.

A perui rendőrség szerint a jég olvadása hozta felszínre Stampfl mumifikálódott és felöltözött holttestét. A holmijai között talált útlevél alapján azonosították. A rendőrség szerint Stampfl holttestét jól konzerválta a perui jég, ruhái jó állapotban voltak.

A Huascarán-hegy, amely a fővárostól, Limától mintegy 435 kilométerre északra fekszik, több mint 6706 méter magas. A Peru északkeleti részén található Cordillera Blanca hegyvonulat havas csúcsaival és lenyűgöző hegymászásaival világszerte vonzza a hegymászókat.

Stampfl két társával, Steve Erskine-nel és Matthew Richardsonnal 19 napos körutazásra indult Kaliforniából Peru legmagasabb csúcsára. Azonban egy lavina 2002. június 24-én meghiúsította terveiket. Korábban, két évvel ezelőtt csak Erskine holttestét találták meg, de Matthew Richardsoné a mai napig nem került elő. Stampfl idén legalább a harmadik ember, akit holtan találtak a régióban.

A múlt hónapban egy olasz hegymászó holttestét találták meg, aki egy másik csúcs megmászása közben zuhant le, míg egy izraeli férfi holttestére májusban bukkantak, majdnem egy hónappal eltűnése után. A gleccserek világszerte olvadnak és visszahúzódnak, amit a legtöbb tudós a felgyorsuló éghajlat-változásnak tulajdonít.