Tizenkét gyermek meghalt egy buszbalesetben Dél-Afrikában

2024.07.10. 14:55
Egy iskolába tartó kisbusz ütközött egy másik járművel, 12 gyermek és a sofőr meghalt – közölte a déli Gauteng tartomány vezetése.

Hét további gyermek megsérült, őket kórházba szállították. A balesetben, amely Merafong városától mintegy 70 kilométerre nyugatra történt, mikor egy teherautó hátulról belehajtott a kisbuszba, ami felborult és kigyulladt. A történtekről készült felvételeken látszott, hogy a kisbusz teljesen megsemmisült a tűzben – írja az MTI.

A sajtóközleményben Matome Chiloane, Gauteng tartomány oktatási minisztere azt mondta, hogy mélyen elszomorítja ez a tragikus esemény. „Gyermekeink elvesztése szörnyű csapás közösségünknek, gondolatban és lélekben együttérzünk az áldozatok családjaival” – fogalmazott. Chiloane elmondta, hogy tizenegy gyermek a Rocklands Általános Iskola, egy diák pedig a Carletonville-i Laerskool Blyvooruitsig tanulója volt. 

A vétkes teherautó sofőrje könnyebb sérülésekkel került kórházba, a News24 dél-afrikai hírportálnak azt nyilatkozta, hogy csak akkor vette észre a kisbuszt, mikor az már túl közel volt. Büntetőeljárást indítanak a férfi ellen. A lap egyes forrásai szerint előzés miatt ütközött, de a nyomozás még folyamatban van. 

Gauteng az ország legnépesebb tartománya, ahol Johannesburg és a főváros, Pretoria is található. Dél-Afrikában van a kontinens egyik legfejlettebb úthálózata, ennek ellenére az ország közlekedésbiztonsági mutatója az egyik legrosszabb.