Újabb cseh képviselők csatlakoztak a Patrióták Európáért frakcióhoz

2024.07.10. 15:32
Két újabb cseh EP-képviselő lépett be a Patrióták Európáért EP-frakcióba. Korábban a legnagyobb cseh ellenzéki erő, az Elégedetlen Polgárok Szövetsége (ANO) is csatlakozott hozzájuk, ezzel jelenleg 84 képviselőjük van.

Csatlakozik a Patrióták Európáért EP-frakcióhoz a cseh Eskütétel-Motorosok önmaguknak (Prísaha-Motoristé sobe) pártkoalíció két európai parlamenti (EP-) képviselője – jelentette be Filip Turek, a párt elnöke prágai sajtótájékoztatóján.

Turek szerint döntésüket az értékrendjük alapján hozták meg. A két képviselő a Patrióták Európáért valamint az Európai konzervatívok és reformerek (ECR) között mérlegelve választott. 

A patrióták értékei egybeesnek pártjaik értékeivel: kritikusan viszonyulnak a Zöld Megállapodáshoz, támogatják a nemzetállamok szuverenitásának fenntartását, ellenzik az Európai Unió föderalizálását és éles álláspontjuk van a migráció kérdésében is

– mondta Turek. Majd hozzátette, úgy véli nem volt semmi értelme, hogy „betolakodjanak az ECR soraiba”, ahol nem volt érdeklődés irántuk, ráadásul a legerősebb cseh kormánypárt, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) is jelezte feléjük, hogy megakadályozza csatlakozásukat.

A cseh kormányfő bírálta a frakciót 

Petr Fiala cseh kormányfő, az ODS elnöke hétfőn élesen bírálta a Patrióták Európáért frakciót. Szerinte „tudatosan vagy tudattalanul Oroszország érdekeit szolgálja, és ezzel veszélyezteti Európa biztonságát és szabadságát”. Andrej Babis, volt cseh kormányfő, az ANO elnöke visszautasította Fiala kijelentéseit és beteges hazudozónak nevezte a miniszterelnököt – írta az MTI. 

Mint arról beszámoltunk, a Patrióták Európáért frakciójába ül a legnagyobb cseh ellenzéki erő, az Elégedetlen Polgárok Szövetsége (ANO) is. A további két cseh képviselő csatlakozásával frakciónak jelenleg 84 képviselője van, az ECR-nek 78.