Az izraeli hadsereg figyelmeztette Gáza lakóit a város elhagyására

2024.07.10. 17:17
A fokozódó offenzíva miatt az izraeli haderő figyelmeztetést küldött a gázai lakosságnak, hogy evakuálják a várost, mert veszélyes területen tartózkodnak.

Repülőgépekből kiszórt röplapokon tájékoztattak mindenkit Gázában, melyet veszélyes harci zónaként írt le az izraeli hadsereg, hogy hagyják el a kijelölt utakon a várost. Két utat jelöltek meg, mely Deir al-Balah és al-Zawaida óvóhelyeire vezetnek − számolt be róla a BBC.

Az elmúlt két hétben az izraeli erők újra Gáza városának bizonyos részeit támadták, mert úgy hiszik, hogy a Hamász és a palesztin iszlám dzsihád az év eleje óta újraszerveződött a városban.

A katari tárgyalások ellenére, melyen az egyiptomi, az izraeli és az amerikai titkosszolgálat vezetője is részt vett, nem történt előrelépés a fegyverszünet és a túszok elengedésének ügyében.

Korábban, szerdán egy nyilatkozatot adtak ki, az izraeli védelmi erők szerint a csapataik egy terroristák elleni hadműveletet hajtottak végre éjszaka a Hamász harcosai ellen a gázai UNRWA központjában.

A csapatok egy kijelölt korridort nyitottak, mely megkönnyíti a civilek evakuálását a térségből, mielőtt beléptek az épületbe és közelharcban végeztek a terroristákkal. Az izraeli védelmi erők szóvivője hozzátette, hogy tucatnyi harcost öltek meg Shejaiya körzetben, Gáza keleti részén és leromboltak egy földalatti alagutat.

AZ ENSZ Emberjogi Szervezete szerint megdöbbentő, hogy az izraeli hadsereg azokat szólítja fel evakuációra, ahol jelenleg is katonai hadműveletek zajlanak és civileket ölnek meg. Deir al-Balah már így is túlzsúfolt, az infrastruktúra nem megfelelő és a humanitárius segítség korlátozott.