Giorgia Meloni: A Patrióták Európáért nem Putyin-barát csoport

2024.07.10. 06:11
Csak külső elemzőktől ered az az elképzelés, hogy a Patrióták Európáért Putyin-barát – jelentette ki Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád elnöke az új európai parlamenti pártcsoport megszületését kommentálva kedden.

Giorgia Meloni úgy véli, nem felel meg a valóságnak a „megfigyelőktől” származó kijelentés, miszerint a Patrióták Európáért egy olyan csoport, amely közel áll Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz. 

Az ECR és egyben az olasz jobboldali kormánypárt elnökének ez volt az első kommentárja az Európai Parlamentben (EP) hétfőn megalakult új pártcsaláddal kapcsolatban. Giorgia Meloni azoknak az újságíróknak nyilatkozott, akik elkísérték őt a NATO kedden kezdődő washingtoni csúcstalálkozójára, amelyen Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Patrióták Európáért egyik alapítója is jelen van.

Az olasz kormányfő arról, hogy az elemzők szerint a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) francia párt elveszítette a választásokat, úgy nyilatkozott, ez egy „túl egyszerű” olvasat.

Senki sem hirdethet győzelmet: a három politikai front közül egyik sem tud önállóan kormányozni

– emelte ki Meloni az MTI tudósítója szerint, majd hozzátette: számos más európai tagállammal ellentétben most Olaszország az a tagállam, ahol stabil a kormányzás, miközben korábban pont fordított volt a helyzet.

Mint arról az Index beszámolt, a Patrióták Európáért megelőzte az ECR-t, amely létszámát tekintve így a harmadikról a negyedik helyre szorult vissza az EP-pártcsoportok sorában. Az ECR-ből a Patrióták Európáérthoz csatlakozott a spanyol Vox, és Giorgia Meloni kormányszövetségese, a Matteo Salvini vezette Liga is az új európai formáció tagja lett.