Lesújtó adat jelent meg Japánból az idős emberekkel kapcsolatban

2024.07.10. 10:09

A The Guardian írása szerint a japán országos rendőrségi ügynökség azt jelentette, hogy az országban az idei év első három hónapjában csaknem 22 ezer ember halt meg egyedül otthon, körülbelül 80 százalékuk 65 éves vagy idősebb volt.

Az év végére az ügynökség becslése szerint a magányos halálesetek száma eléri a 68 ezret, szemben a 2011-es, mintegy 27 ezres adattal.

A Matsudo városában található Tokivadaira volt az első közösség, amely két évtizeddel ezelőtt kénytelen volt szembesülni a nyugtalanító jelenséggel, amikor felfedeztek egy férfit, akinek a holtteste három évig észrevétlenül hevert a lakásában.

Lakbérét és számláit automatikusan fizette, és halálát csak akkor vették észre, amikor a megtakarításai elfogytak.

Időnként köszönünk egymásnak, de ez minden. Ha valamelyik szomszédom meghalna, nem biztos, hogy észrevenném

 – mondta a 76 éves Sikama Noriko a The Guardiannek, aki egyedül él Tokivadaira lakásában, Tokió ingázóövezetében, és nyugdíjasklubba jár, hogy az önkéntesek által felszolgált kávé mellett beszélgessen a lakókkal.

Amikor az első lakók több mint hat évtizeddel ezelőtt beköltöztek, Tokivadaira négyemeletes lakásai a háború utáni japán gazdasági csoda hullámát meglovagló fiatal családok álomlakásának számítottak.

A környék a cédrusfákkal szegélyezett sugárutakon játszó gyerekek hangjától visszhangzott. Ma ezek a fák magasodnak a 170 egyforma lakótömb fölé, amelyek Japán egyik legnagyobb állami lakótelepét alkotják. 

A gazdaság akkoriban virágzott, és a családok kétségbeesetten itt akartak élni. Élénk hely volt. De most már mindenki öregszik

– nyilatkozta Osima Aikó, a tokivadairai lakók egyesületének helyettes vezetője, aki 1961-ben költözött ide férjével és kisfiával, amikor a lakótelepen 15 ezer ember élt.

Most, hogy Japán lakossága fokozatosan öregszik, egyre többen töltik elszigetelten életük utolsó éveit. Az Országos Népesedési és Társadalombiztosítási Kutatóintézet szerint 2020-ban 7,38 millió volt a 65 év feletti, egyedül élő emberek száma, és 2050-re várhatóan közel 11 millióra emelkedik. A 2020-as népszámlálás szerint az egyszemélyes háztartások az összes háztartás közel 38 százalékát teszik ki, ami 13,3 százalékos növekedést jelent az öt évvel korábbi felméréshez képest.

Tokivadairában a becslések szerint a lakosok 54 százaléka 64 év feletti, és a 7000 lakosból mintegy ezer egyedül él.

A magányos halálesetek sorozata azonban cselekvésre sarkallta a helyieket, a lakók egyesülete forródrótot hozott létre az aggódó szomszédok számára, hogy figyelmeztessék a hatóságokat, és 2004-ben elindította a „nulla magányos haláleset” kampányt, amely más idősödő lakótelepek számára is modellértékűvé vált.