Óriási bajban van Biden, Hollywood robbanthatja szét elnöki esélyeit

GettyImages-2069475465
2024.07.10. 14:45
Egyre több híresség fordul el Joe Biden amerikai elnöktől, a filmesek, írók és énekesek szeretnének másik jelöltet a Demokrata Párttól. Hollywood nélkül márpedig Bidennek esélye sincs a győzelemre.

 „Joe Biden remek elnök volt, de itt az ideje, hogy – annak az Amerikának az érdekében, amelyet annyira nyilvánvalóan szeret – bejelentse, hogy nem indul az újraválasztásért” – ezt írta ki X nevű közösségi oldalára hétfőn Stephen King író, a horrorkönyvek koronázatlan királya. King sokszor foglal állást politikai kérdésekben, de most fordult először, hogy népes követőtábora előtt visszalépésre szólítson fel egy demokrata elnököt.

Joe Biden valóban katasztrofális teljesítményt nyújtott az elnökjelöltek első vitáján még június végén, amit bár a Fehér Ház próbált mindenfélével magyarázni, megnyugtatni azóta sem sikerült a párt szimpatizánsait, sőt. Bidenről az elmúlt bő másfél hétben is rendre kerülnek elő olyan videók, amelyeken láthatóan zavartan beszél vagy mozog, és feltételezhető, hogy nincs tisztában vele, pontosan hol is van.

Jelentős követőtáborok

Az egyre növekvő pánikhangulat érthető a demokrata oldalon, és egyre többen szólítják fel nyíltan visszalépésre Bident. Legújabban már Hollywood is kihátrálni látszik az elnök mögül, márpedig az álomgyár támogatása nélkül egy demokrata elnök sem kerülhet hatalomra, hiszen olyan mértékű befolyással rendelkeznek rajongóikon keresztül a hírességek. Ezért is van súlya annak, amit a több mint 7 millió követővel rendelkező Stephen King kiír, mégpedig ilyen nyíltan.

Kinghez egyébként nemrég csatlakozott Rob Reiner amerikai színész is, aki szintén a közösségi oldalán ment neki Bidennek. A Hollywood Reporter szemléje szerint Reiner vulgárisan úgy fogalmazott, hogy „ideje abbahagyni a b...akodást. Ha egy elítélt bűnöző nyeri a választást, az a demokrácia végét jelenti. Joe Biden büszkén, tisztességesen és méltósággal szolgálta ezt az országot. Épp itt az ideje, hogy lemondjon”.

Reineren és Kingen kívül már Reed Hastings, a Netflix társalapítója, Damon Lindelof producer és Abigail Disney dokumentumfilmes is lemondásra, pontosabban visszalépésre szólította fel Bident. Az Oscar-díjas filmrendező, Michael Moore egyenesen odáig ment, hogy véleménye szerint a Demokrata Párt árt Bidennek, amiért ilyen idősen is kiteszik őt a kirakatba.

Amikor még futott a szekér

A hollywoodi sztárok többsége egyébként a vita előtt még teljes mellszélességgel támogatta Bident, nem csak szavakkal, de pénzzel is. Június 16-án, alig másfél héttel a botrányos vita előtt tartottak a Peacock Theaterben, Los Angelesben egy összejövetelt, amelyen olyan hírességek is ott voltak, mint George Clooney, Julia Roberts és Barbara Streisand. Több mint 30 millió dollárt gyűjtöttek össze Biden kampányára.

A vita óta azonban lelohadt a lelkesedés, és az egyik legnagyobb adakozó, Ari Emanuel ügynök is úgy nyilatkozott, hogy lehet, azzal tudják kikényszeríteni Biden lelépését, ha elapadnak a pénzcsapok. Azt már a pártnál is megéreznék. Hollywood ugyanis az egyik legnagyobb támogatója a demokratáknak.

Az üzenet egyértelmű

A legtöbb hírességnek egyébként nem Joe Bidennel van baja, ezt siettek leszögezni, hanem sokkal inkább azzal, hogy véleményük szerint esélye sincs az idős elnöknek Donald Trumppal szemben. Márpedig olyan jelöltet akarnak, aki szemléletük szerint „megállíthatja Trump visszatérését”, amitől annyian tartanak Los Angelesben.

Átpártolni tehát biztosan nem fognak, főleg olyanok, akik nyíltan kampányolnak Biden mellett, például Robert De Niro, aki május végén még Donald Trump bírósági tárgyalásán is megjelent, hogy a volt elnök ellen tartson sajtótájékoztatót, de Joe Biden reklámfilmjének narrációját is vállalta.

A fiatalokat máris elveszthette Biden

Politikai elemzők már tavasszal rávilágítottak arra, hogy a Z generáció körében rendkívül gyenge Biden támogatottsága – ez a korosztály alapjában véve sem igazán foglalkozik a politikával –, a fiatalok bevonzása pedig kulcsfontosságú lenne a választáson. A CNN májusi cikke szerint ebben az A-listás hírességeknek kellett volna segítenie Bident, ám a legújabb fejlemények tükrében már nem biztos, hogy törni fogják magukat az ügy érdekében. Biden stábja már akkor kacérkodott azzal, hogy olyan sztárokat nyerjen meg kampányának, mint Zendaya vagy Taylor Swift, ám nyíltan eddig egyikük sem állt Biden mellé. A mostani fejlemények után pedig ez még kevésbé valószínű. Sőt.

Jöhet az új jelölt?

A Bidennel elégedetlen demokraták ugyanis szintén Taylor Swiftben látják a reményt, csak épp fordítva, mint maga az elnök. Többek között ugyanis az énekesnővel és Oprah Winfrey-vel építenék fel a párt új jelöltjét – aki nem Kamala Harris alelnök lenne – augusztusig az Independent értesülései szerint. Augusztus 19. és 22. között tartják ugyanis a párt konvencióját, ezen jelenthetné be Joe Biden, Barack Obama és Bill Clinton a demokraták új jelöltjét, aki harcba szállhatna Donald Trumppal.

Ám, hogy erre mekkora esély van, azt egyelőre nem tudni, de az, hogy máris erről pusmognak Washingtonban, nem sok jót jelent az elnökre nézve. Joe Biden mindenesetre egyelőre tartja magát, és nem akar visszalépni. Persze eljöhet az idő, amikor már nem ő dönt erről. 

(Borítókép: Joe Biden elnök beszél egy kampányrendezvényen 2024. március 8-án. Fotó: Spencer Platt / Getty Images)