18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

„Igazi pokol volt” – megszólalt a lebombázott kijevi gyermekkórház igazgatója

2024.07.10. 09:43

Ukrajna legnagyobb gyermekkórházának igazgatója – amelyet hétfőn egy Oroszországnak tulajdonított halálos rakétacsapás ért – azt mondta, hogy a támadás „igazi pokol” volt – írja a BBC.

„Gyerekek és felnőttek sikoltoztak a félelemtől, sebesültek a fájdalomtól a kijevi Ohmadit kórházban” – mondta Volodimir Zsovnir kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának.

Az igazgató elmondta, hogy a kórházban több mint 1200 beteg és személyzet tartózkodott ekkor, és három szívműtétet hajtottak végre. Két felnőtt meghalt, és több mint 300 ember megsérült, köztük gyerekek is voltak. Oroszország azt állította, hogy a robbanást egy rosszul elsült ukrán légvédelmi rakéta okozta, de az ENSZ szerint nagyon valószínű, hogy Moszkva áll a támadás mögött.

A támadást világszerte elítélték, Joe Biden amerikai elnök szerint ez „szörnyű emlékeztetője Oroszország brutalitásának”. Biden, aki kedden a NATO-csúcstalálkozó házigazdája Washingtonban, fogadkozott, hogy megerősítik Kijev légvédelmét.

Egy gyermekkórházat ért brutális rakétatámadás

Korábban beszámoltunk arról, hogy Ukrajna legnagyobb gyerekkórháza is azok között az épületek között volt, amelyek egy csaknem 40 rakétával végrehajtott brutális orosz támadás áldozatai lettek, és amelyekben az eddigi információk alapján 31 ember veszítette életét. 

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök megtorlást ígért a kijevi ohmatditi kórházat – az ország első számú gyermekonkológiai központját, amely kulcsszerepet tölt be az ország legbetegebb gyerekeinek ellátásában – ért közvetlen rakétatalálatért.

El kell számoltatni Oroszországot ezért a terrorcselekményért, Putyint pedig a csapások elrendeléséért. Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülését kezdeményezi a polgári infrastruktúrát, köztük a gyermekkórházat ért orosz csapás miatt

– közölte az ukrán elnök az X-en. 

A háború óta ez volt a legsúlyosabb támadás Kijev ellen

A helyi média arról számolt be, hogy az orosz erők Kinzsal hiperszonikus, valamint Kalibr rakétával támadták az ukrán fővárost. Vitalij Klicsko kijevi polgármester az akciót az egyik legsúlyosabb támadásként értékelte a két éve tartó háborúban az ukrán főváros ellen. Hatósági adatok szerint a városban legalább hét ember meghalt, 11 megsebesült és nyolcan kórházba kerültek.

A kijevi városi katonai közigazgatás beszámolója szerint a főváros több kerületében is károk keletkeztek. A DTEK ukrajnai energiaszolgáltató közölte, hogy három elektromos alállomást és hálózatot ért találat Kijevben.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.