Toroczkai Lászlóék is új pártcsaládot alapítanak az EP-ben, tömörülnek a radikálisok

2024.07.10. 12:46
Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke és európai parlamenti képviselője a közösségi oldalán jelentette be, hogy ők is új pártcsaládot alapítanak a radikálisok összefogásával – mint amilyen a német AfD, a szlovák Köztársaság vagy éppen a francia Visszahódítás. A kilenc tagország és a 23 képviselő már meg is van, úgyhogy alakulhat is az új frakció, amelynek a Szuverén Nemzetek Európája nevet javasolja az AfD.

„Ma Brüsszelben, az Európai Parlamentben, a szövetségeseinkkel megalakítjuk az új európai pártcsaládot” – jelentette be Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom párt elnöke a közösségi oldalán szerdán – mindössze pár nappal azután, hogy Orbán Viktorék is új pártcsaládot alapítottak, amelyet már frakcióvá is sikerült alakítaniuk

Az MTI szerint Toroczkai László az X-en közzétett üzenetében úgy fogalmazott:

Olyat teszünk ma, ami még nemzeti radikálisnak mondott magyar pártnak sohasem sikerült. Brüsszelben, az Európai Parlamentben, a szövetségeseinkkel megalakítjuk az új európai pártcsaládot, az EP új frakcióját.

Közölte, hogy az új európai szövetségnek tavaly Budapesten tették le az alapjait, majd a szófiai nyilatkozattal megerősítették. „Európa ellenségeivel nem egyezkedni akarunk, nem kéredzkedünk be hozzájuk, hanem le akarjuk őket győzni” – tette hozzá üzenetében a pártelnök.

A német Alternatíva Németországért (AfD) párt szerdán jelentette be, hogy elegendő partnert talált saját frakció alakításához az Európai Parlamentben. A parlamenti frakciót egyelőre kilenc uniós tagország 28 képviselője alkotja. A frakcióban az AfD mellett

  • a Mi Hazánk Mozgalom Magyarországról,
  • a Visszahódítás (Reconquete) Franciaországból,
  • a Szabadság és Függetlenség Konföderáció (Konfederacja) Lengyelországból,
  • az Újjászületés Bulgáriából,
  • a Se Acabó La Fiesta Spanyolországból,
  • a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt (SPD) Csehországból,
  • a Köztársaság (Republika) Szlovákiából
  • és a Nép és Igazságosság Unió Litvániából vesz részt.

Az AfD a frakciónak a Szuverén Nemzetek Európája nevet javasolja adni.