Orbán Viktor újabb jelentést tett az EU-nak, Oroszország és Kína béketárgyalásokra számít

2024.07.10. 15:22
A spanyol sajtó szerint Orbán Viktor újabb levelet írt az Európai Tanácsnak, amelyben többek közt az is szerepel, hogy az orosz és a kínai elnök szerint még ebben az évben béketárgyalások kezdődnek az ukrajnai háború kapcsán.

A minap már beszámoltunk egy ehhez hasonló levélről az ukrán sajtó alapján: Orbán Viktor azt még július 5-i keltezéssel, közvetlenül a moszkvai látogatása után írta.

Szerdán az El Pais is közölte, hogy megszerezték a fenti dokumentumot, azonban a spanyol lap szerint Orbán Viktor nem csak egy, hanem két levelet írt. Az utóbbi levelet állításuk szerint már a pekingi látogatása után, július 8-i keltezéssel küldte el az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek és a tanácsban ülő állam- és kormányfőknek. Ez a levél is a lap birtokába került. 

Az El Pais szerint a második levélben Orbán Viktor részletesen beszámolt a kínai elnökkel, Hszi Csin-pinggel való tárgyalásáról. Mint írta, az elnökkel megvitatták, hogy az idén novemberi amerikai elnökválasztás után milyen lehetséges forgatókönyvek jöhetnek az ukrajnai háborút illetően.

Azt a gondolatot vetettem fel, hogy egy újonnan megválasztott elnökre már a hivatalba lépése előtt is nagy nyomás fog nehezedni, hogy gyors politikai eredményt mutasson fel. A béketárgyalásokat megelőző tűzszünet, valamint a gyors és intenzív béketárgyalások az új kormányzat érdekében állhatnak majd

– írta a spanyol lap szerint Orbán Viktor a levélben.

Év végére béketárgyalások? 

A levélben az is szerepel, hogy Hszi Csin-ping nem kommentálta ezt a felvetést. Ugyanakkor a levélben arról is írt Orbán Viktor, hogy szerinte az EU-nak egyeztetnie kellene Kínával a béke ügyében, és közösen kellene előkészíteniük egy jövőbeli béketárgyalást. A tárgyalás alapján azt írta, hogy Peking önmagát a „becsületes közvetítő” szerepében látja a konfliktusban.

Hszi elnök Kína politikáját a béke politikájának tekinti, míg az Egyesült Államok és Európa politikája a háború politikája, amelyben Európa automatikusan követi az amerikai vonalat

– fogalmazott a kormányfő a levélben.

Végül, az El Pais szerint az írásban Orbán Viktor azt is közölte: Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping azt feltételezik, hogy még az év vége előtt új béketárgyalásokra kerül sor Oroszország és Ukrajna között.

A spanyol lap megjegyezte, hogy szerintük a magyar kormányfőt azok az EU-s reakciók motiválhatták a levelek megírására, amelyek elítélték keleti útjait. Állításuk szerint a magyar kormányzat ezt azzal cáfolta, hogy a levelek küldése az uniós reakcióktól függetlenül is tervben volt. 

Orbán Viktor jelenleg Washingtonban van, ahol a NATO csúcstalálkozóján vesz részt. Ugyanakkor nemrég az is kiderült, hogy nem mondhat beszédet az Európai Parlament első plenáris ülésén.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit szerdán is percről percre követjük ebben a cikkünkben.