Rendkívüli lépésre kényszerült a német kormány az ismétlődő késes merényletek miatt

2024.08.31. 07:45
Új menekültügyi és biztonsági intézkedésekkel korlátozza a német kormány a késviselést, az ellenőrzések céljából szélesebb jogkört ad a rendőrségnek és a Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatalnak. A német kormány ezen túl be-, illetve visszafogadási megállapodásokat kötne EU-n kívüli országokkal.

A Németországban történt késeléses terrorcselekmények hatására, a közbiztonság megerősítése érdekében új menekültügyi és biztonsági intézkedéseket fogadott el a német kormány – írja az Infostart.

Az intézkedéscsomag az elmúlt időszak sorozatos késes támadásai után állást foglal a fegyvertartással és ennek keretében a kések viselésével kapcsolatos törvénykezés szigorítása mellett. 

Ami a kések viselését illeti, általános késviselési tilalmat léptetnek életbe a különböző népünnepélyeken, a sportrendezvényeken, a vásárokon, a kiállításokon, valamint a piacokon.

– ismertette az intézkedéseket Nancy Faeser német belügyminiszter.

A távolsági közlekedésben tilos lesz a késviselés, egyes tartományok viszont lehetőséget kapnak arra, hogy késviselési zónákat alakítsanak ki, az általuk veszélyesnek ítélt zónákban. Emellett, a rendőrséget az eddigieknél szélesebb jogkörrel ruházzák fel a hatékonyabb ellenőrzések érdekében, eszerint, akár megalapozott gyanú nélkül is ellenőrizhetnek embereket. A Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal szintén nagyobb mozgásteret kap a menedékkérők személyazonosságának ellenőrzésére.

A rendeletben továbbá a dublini megállapodás keretében történő kitoloncolások felgyorsítása érdekében a kormány és a tartományi hatóságok szorosabban működnek majd együtt a jövőben. Mindez megerősíti azt az elvet, hogy a tényleges menedékjogról abban az uniós tagországban kell dönteni, amelybe az adott menekült először érkezett.

A német kormány be-, illetve visszafogadási megállapodásokat kíván kötni EU-n kívüli harmadik országokkal, többek között Moldova, Kirgizisztán, Üzbegisztán, Kenya és a Fülöp-szigetekkel. Az illegális menekültek Afganisztánba és Szíriába deportálásáról is állást foglalnak. A legtöbb menekült ebből a két országból érkezik, visszafogadásukat azonban Kabul és Damaszkusz elutasítja.