Brad Pitt-imitátorokat tartóztattak le Spanyolországban

2024.09.24. 20:56
A gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy összesen 128 millió forintot csaltak ki két nőtől úgy, hogy a hollywoodi sztárnak adták ki magukat az interneten. A rendőrség szerint a csalók pszichológiai profilt készítettek áldozataikról annak érdekében, hogy jobban kihasználhassák őket.

A spanyol rendőrség öt embert tartóztatott le, akiket azzal vádolnak, hogy két nőtől 325 ezer eurót (128 millió forintot) csaltak ki azzal, hogy Brad Pitt hollywoodi sztárnak adták ki magukat az interneten. A gyanúsítottak az Oscar-díjas színész rajongói számára létrehozott internetes oldalon vették fel a kapcsolatot a nőkkel, és elhitették velük, hogy „érzelmi kapcsolatban állnak vele” – közölte hétfőn közleményben a spanyol Guardia civil rendőrség.

A banda tagjai a színésznek kiadva magukat állítólag arra biztatták a nőket, hogy fektessenek be különböző, egyébként nem létező, projektekbe.

Az egyik, a déli Andalúziából származó nőtől 175 ezer eurót (69 millió forintot) csaltak ki, míg a másik, az északi Baszkföldről származó nő 150 ezer eurót (59 millió forintot) utalt a csalóknak.

A kiberbűnözők tanulmányozták az áldozatok közösségi hálózatait, és pszichológiai profilt készítettek, melyből rájöttek, hogy mindkét nő sérülékeny, szeretethiányos és depressziós

– közölte a rendőrség.

„Az azonnali üzenetküldő platformok segítségével üzeneteket és e-maileket is váltottak a két nővel, egészen addig, amíg eljutottak odáig, hogy azt hitték, magával Brad Pitt-tel csevegnek a WhatsAppon keresztül, aki romantikus kapcsolatot és közös jövőt ígért nekik.”

A rendőrség öt embert tartóztatott le Andalúzia déli régiójában, köztük a csoport feltételezett vezetőit. Az akció részeként öt otthonban tartottak házkutatást, és lefoglaltak több mobiltelefont, bankkártyákat, két számítógépet és egy naplót, „amelybe feljegyezték azokat a mondatokat, amelyeket a csalók az áldozataik megtévesztésére használtak”. A rendőröknek végül sikerült visszaszerezniük a két nőtől kicsalt pénzt – írja a The Guardian.