A finn állatkert az infláció miatt visszaadja óriáspandáit Kínának

2024.09.25. 13:40
Egy finnországi állatkert a növekvő inflációra és a fenntartási költségeire hivatkozva visszaadja két óriáspandáját Kínának, több mint nyolc évvel a tervezett időpont előtt.

2018 januárjában szállították Finnországba a Lumi és Pyry névre keresztelt pandákat, hónapokkal azután, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök ellátogatott az északi országba, és közös megállapodást írt alá az állatok védelméről – írja a The Guardian.

A finn megállapodás 15 éves tartózkodásra szólt, ehelyett azonban a pandák hamarosan egy hónapos karanténba kerülnek, mielőtt visszaszállítják őket Kínába – közölte a pandák jelenlegi otthona, az Ahtari Állatkert.

Risto Sivonen, az Ahtari elnöke elmondta, hogy az állatkert több mint 8 millió eurót fektetett be abba a létesítménybe, ahol az állatok élnek, és évente 1,5 millió eurós fenntartási költséggel számoltak, beleértve a Kínának fizetett megőrzési díjat is.

A Kínai Népköztársaság 1949-es megalapítása óta küld pandákat külföldi állatkertekbe, hogy erősítse a külföldi kapcsolatokat.

Az állatkert azt remélte, hogy a pandák látogatókat vonzanak majd a közép-finnországi helyszínre, de 2023-ra kiderült, hogy ehelyett egyre nagyobb adósságokat halmozott fel, mivel a világjárvány visszavetette az utazásokat. Az állatkert szerint az emelkedő infláció is növelte a költségeket.

A finn külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy a pandák visszaszállítása az állatkert üzleti döntése volt, amely nem érintette a finn kormányt, és nem befolyásolhatja a két ország közötti kapcsolatokat.