új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az orosz külügyminisztérium elítélte a Haszan Naszrallah libanoni Hezbollah-vezér meggyilkolását, és felszólította Izraelt az ellenségeskedések beszüntetésére – írja az Interfax.

    „Határozottan elítéljük az Izrael által elkövetett újabb politikai merényletet. Ez az erőszakos akció még drámaibb következményekkel jár Libanon és az egész Közel-Kelet számára. Az izraeli fél nem hagyhatta figyelmen kívül ezt a veszélyt, mégis olyan lépést tett – libanoni állampolgárok meggyilkolását –, amely szinte elkerülhetetlenül újabb erőszakhullámot fog kiváltani. Így teljes felelősséget visel az ezt követő eszkalációért” – áll a külügyminisztérium honlapján szombaton közzétett közleményben.

    „Ismételten felszólítjuk Izraelt, hogy azonnal hagyja abba az ellenségeskedést. Ezzel megállítva a vérontást és megteremtené a politikai és diplomáciai rendezés feltételeit” – fogalmazott a minisztérium.

  • Volodimir Zelenszkij elnök köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek és az amerikai kongresszusnak a közel 8 milliárd dolláros segítségért és az Ukrajnának nyújtott folyamatos kétpárti támogatásért.

    Köszönöm Biden elnök úrnak az eddigi legnagyobb támogatási csomagot – közel 8 milliárd dollárt. A támogatás további fegyvereket jelent a frontvonal számára, légvédelmet városaink számára, valamint az F-16-osok kiképzési missziójának bővítését. Köszönöm az Egyesült Államok Kongresszusának a rendíthetetlen kétpárti támogatást és a győzelemhez való készségét. Szenátorok, képviselőházi tagok – mindenki, aki látja, hogy együtt mennyi mindenre vagyunk képesek. Teljes támogatást kaptunk a békét közelebb hozó stratégiához – béke az erőn keresztül

    – nyilatkozta Zelenszkij

    Az ukrán elnök ezzel arra a támogatási csomagra utalt, amelyről Joe Biden beszélt a napokban. Az amerikai elnök közleménye szerint 5,5 milliárd dollárt az amerikai Kongresszus által korábban megszavazott keretből adnak, miközben 2,4 milliárd dollár további kiegészítő biztonsági támogatásra adott megbízást az Ukrajnai Biztonsági Támogatási Kezdeményezés (Ukraine Security Assistance Initiative) keretében is. 

    Győzelmi terv, döntések 

    Zelenszkij azt is megjegyezte, hogy bemutatta a Győzelmi tervet, és megállapodott abban, hogy a lépéseket a szövetségesekkel Németországban, a ramsteini bázisban fogják megvitatni – írja az Interfax.

    Október a döntések ideje

    – hangsúlyozta az ukrán vezető, aki szerint „most a biztonsági megállapodások folytatása következik – most a G7+ nyilatkozat a helyreállításról”.

    „Egyértelmű jelzés, hogy szövetségeseinkkel együtt helyreállítjuk a háború utáni normális életet. Ebben már több mint 30 ország áll Ukrajna mellett. Lesznek kétoldalú megállapodások is – növelni fogjuk az támogatók számát” – fogalmazott. 

    „Az élet az elveken és a törvényeken alapul, ha azt nem lehet erőszakkal elpusztítani. Ezért olyan fontos az egység. A szövetségesek egysége, a világ egysége, hogy megállítsuk Oroszországot, ezt a háborút és garantáljuk a valódi, őszinte békét. Azt a békét, amelyet Ukrajna jobban akar, mint bárki más a világon, és amely biztosan el fog jönni” – összegzett az államfő.

  • Az orosz külügyminiszter szerint az ukrán elnök ezután „csak félreáll és végignézi, ahogy megmentik” – írja TASZSZ.

    Zelenszkij mindent megtesz azért is, hogy kiprovokálja a NATO-országok bevonását az ellenségeskedésekbe. Aztán csak hátradől, és végignézi, ahogy megmentik

    – mondta Lavrov, majd párhuzamot vont az izraeli hatóságok libanoni intézkedései és Kijev politikája közt között. 

  • Kedves olvasóink!

    Indul az Index vasárnapi élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Az előző nap legfontosabb történései a következők voltak:

    Tartsanak velünk ma is!