Ezeréves hagyomány szakad meg: bezárják a legrégebbi londoni hal- és húspiacot
További Külföld cikkek
- Amerikában leállítják a csapvíz fluorozását
- Az amerikai vezérigazgató gyilkosa nem volt ügyfél a rendőrség szerint
- Elfogyott a türelem: Kijevben megkezdődött az „orosztalanítás”
- Donald Trumpot választotta az „Év emberének” a Time magazin
- Figyelmeztet a NATO-főtitkár, ideje áttérni a háborús gondolkodásmódra, és felturbózni a védelmi kiadásokat
A brit főváros történelmi központját irányító testület törvényjavaslatot terjesztett be a parlament elé, amely – elfogadása után – megszünteti a City of London Corporation felelősségét a Billingsgate halpiac és a Smithfield húspiac üzemeltetésében.
A két élelmiszervásár múltja a XI. századig vezethető vissza – emlékeztetett az AP hírügynökség. A szabályozási indítvány azok után született meg, hogy a városvezetés úgy döntött: nem költözteti át a piacokat egy Londontól keletre épülő, dagenhami kereskedelmi létesítménybe.
Az eredeti terveket a növekvő kiadások és az infláció hiúsította meg. A dolgok jelenlegi állása szerint az új helyszín fejlesztése durván egymilliárd fontot, csaknem 500 milliárd forintot fog felemészteni.
Ehelyett a piaci kereskedőkkel kötött új megállapodással összhangban a társaság pénzügyi ellentételezéssel és tanácsadással támogatja a vállalkozókat, akiknek 2028-ig maradt idejük arra, hogy új helyszínt találjanak portékájuknak.
A döntés felhatalmazza a kereskedőket, hogy fenntartható jövőt alakítsanak ki olyan üzletekben, amelyek megfelelnek hosszú távú céljaiknak – közölte a londoni városvezetés üzemeltetési cégének elnöke.
Lehetőséget teremtünk a vállalkozások önálló boldogulására
– mondta lakonikusan Chris Hayward.
A XI. század óta működő piacok
A kereskedők egyedül vagy céhekbe tömörülve választhatnak új helyszínt, amely akár vonzóbb is lehet, de kétségtelen, hogy hiányozni fog belőle a hagyomány patinája. Smithfieldben eddig általában este tízkor kezdődött a vevők – általában az éttermek – kiszolgálása. A húspiac hajnali hat körül szokott zárni, akkor, amikor a város többi része éppen csak ébredezett.
A piac környéki pubok – szintén hagyományosan – különleges nyitvatartási engedélyekkel rendelkeztek, amelyek lehetővé tették, hogy a kereskedők és a vásárlók akár a hajnali órákban is legurítsanak egy-egy pint sört. A Billingsgate gyökerei a XI. század kezdetéig nyúlnak vissza – mielőtt Hódító Vilmos normann csapataival véget vetett a szászok angliai uralmának.
A régi római falon túl álló Smithfieldben lovakat, juhokat és szarvasmarhákat kezdtek árusítani ugyanannak a századnak a végén – írta a London: Az életrajz című történelmi visszatekintés szerzője.
A „szenny és a sár” birodalma
Peter Ackroyd terjedelmes könyvében felidézte, hogyan ágyazódott be sok száz év alatt Smithfield és Billingsgate, valamint a többi, virágot, gyümölcsöt, zöldséget és baromfit árusító piac London életébe.
A vásárok környéke mindig lármás volt, erőszaktól nem mentes, ahol duhaj részegek keserítették meg a környékbeliek mindennapjait.
A „szenny és a sár” birodalmaként jellemezte a Smithfieldet Charles Dickens két regényében is.
Az élelmiszerszabványok megjelenésével és a rendszeres felújítással a piacok már össze sem hasonlíthatók a régmúlt vásárokkal.
A Smithfield épületei már a viktoriánus időkből származnak. A henteseket a súlyos tűzvész sem tudta elűzni 1958-ban. A halpiac 1982 óta áll jelenlegi helyén a Docklandsben, amelynek tőszomszédsága Canary Wharf, London csillogó pénzügyi negyede.
A helyén négyezer luxusotthon építését tervezik, míg a húspiac, a Smithfield az új London Múzeumnak adna majd otthont.
(Borítókép: Emberek húst vásárolnak a Smithfield piacon 2023. február 15-én Londonban, Angliában. Fotó: Carl Court / Getty Images)