A férfiak károsabbak a környezetre, mint a nők

További Külföld cikkek
-
Az űrben semmisített meg egy iráni rakétát Izrael
- Földrengés volt Peruban, egy ember meghalt, többen megsérültek
- Elfogták a minnesotai képviselőgyilkosság gyanúsítottját, további merényletekre készülhetett
- Új videó került elő az indiai légi katasztrófáról, ami megoldhatja a tragédia rejtélyét
- Iráni rakétazápor zúdult Tel-Avivra és Haifára, többen meghaltak és megsebesültek Izraelben
A férfiak 26 százalékkal több szennyezőanyaggal terhelik a környezetet a nőknél – ezt állapította meg egy 15 ezer ember bevonásával készült francia tanulmány. A különbség 18 százalékra zsugorodott azok után, hogy figyelembe vették a társadalmi-gazdasági tényezőket, például a jövedelmet és az iskolai végzettséget – írta a Guardian. A kutatók a vörös hús fogyasztásával és az autóvezetéssel magyarázzák a különbséget.
A férfiak több kalóriát fogyasztanak és nagyobb távolságot tesznek meg. A repülésből adódóan nem találtak nemek közötti különbséget. A feltárt eredmények arra utalnak, hogy a „hagyományos nemi normák, kivált azok, amelyek a férfiasságot a vörös hús fogyasztásával és a fokozott autózással párosítják, jelentős szerepet játszanak az egyéni karbonlábnyom alakításában” –mondta Ondine Berland, a London School of Economics and Political Science közgazdásza, a tanulmány társszerzője.
A nemek közötti különbségek kutatását általában megnehezíti a tényezők kiválasztása.
Még a látszólag független változók is gyakran zavart keltenek a nemek közötti különbségek megállapításában. A férfiaknak például több kalóriát kell fogyasztaniuk a nőknél, ugyanakkor aránytalanul többet esznek a másik nemnél. Magasabb az átlagjövedelmük, ami eleve befolyásolja a magasabb kibocsátást.
Kevesebb autózás, hús, repülőút
Egy korábbi svéd kutatás szerint a férfiak vásárlása 16 százalékkal nagyobb károsanyag-kibocsátást okoz, mint a nők beszerzése – annak ellenére is, hogy nagyjából hasonló összeget költenek.
„Eléggé meglepő, hogy a férfiak és a nők közötti karbonlábnyom különbsége az élelmiszer és a közlekedés tekintetében Franciaországban nagyjából ugyanakkora, mint a magas és az alacsony jövedelműek között” – mondta Marion Leroutier, a Crest-Ensae Paris környezetvédelmi közgazdásza, az új tanulmány másik társszerzője.
A szén-dioxid-kibocsátás a leghatékonyabban a benzin- és dízelüzemű autó elhagyásával, a húsfogyasztás mérséklésével és a repülőutak elkerülésével csökkenthető.
Az autózás kultúráját megkérdőjelező, és a növényi táplálkozást népszerűsítő erőfeszítések sokak személyes ellenállásába ütköztek, akik ezt a férfiasság elleni támadásnak tekintik.
A „szójafiú”
J. D. Vance, amerikai alelnök és a magát „nőgyűlölőnek” nevező influenszer, Andrew Tate egyaránt a „soy boy”, a „szójafiú” kifejezéssel becsmérli azokat a „gyengeként” jellemzett, haladó szellemiségű férfiakat, akik semmi kivetnivalót nem látnak a szója fogyasztásában.
A szója a vegán konyha gyakori fehérjeforrása. Ezzel egyidejűleg a világ szójabab-termelésének háromnegyedét állatokkal etetik fel hús és tejtermékek előállítására.
A francia kutatók szerint a nemek közötti különbségek a kibocsátások terén magyarázatot adhatnak arra, hogy a nők miért aggódnak jobban a klímaválság miatt, mivel a férfiak a károsanyag-kibocsátás csökkentésének nagyobb személyes költségei miatt inkább elkerülik, hogy szembenézzenek az éghajlati vészhelyzet rideg valóságával.
Épp az aggodalom késztetheti a nőket arra, hogy még többet tegyenek saját karbonlábnyomuk mérséklése érdekében.
„További kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a szén-dioxid-kibocsátásban mutatkozó különbségek részben annak is köszönhetőek-e, hogy a nők jobban aggódnak az éghajlatváltozás miatt, és nagyobb valószínűséggel alkalmaznak klímabarát viselkedési formákat a mindennapi életben” – mondta Leroutier.
(Borítókép: Stephan Hoerold / Getty Images )