Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Életveszélyes fenyegetés az Eszéken miséző pápának

2003.06.07. 14:40
A magát Mudzsahed Iszlám Frontnak nevező csoport elektronikus levelében azzal fenyegetőzött, hogy "Allah nevében megöli II. János Pál pápát".
"Nincs veszélyben II. János Pál pápa élete" - hangoztatta Zinka Bradic horvát kormányszóvivő szombaton azután, hogy egy állítólagos iszlám szélsőséges csoport halállal fenyegette meg a horvátországi látogatáson tartózkodó szentatyát.

Allah nevében

Joaquin Navarro-Valls, a Vatikán Eszéken tartózkodó szóvivője sem tulajdonított jelentőséget a fenyegetésnek, mondván, eléggé mindennapos, hogy az egyház a szentatyát fenyegető értesüléseket kap.

A magát Mudzsahed Iszlám Frontnak nevező állítólagos csoport a HINA horvát hírügynökségnek és az IKA katolikus hírügynökségnek küldött elektronikus levelében azzal fenyegetőzött, hogy "Allah nevében" megöli II. János Pál pápát. A horvát hatóságok szerint a fenyegetést tartalmazó üzenetet külföldről, valószínűleg Boszniából küldték Horvátországba.

A fenyegetés ellenére a pápa horvátországi látogatásának programját nem módosították, szombaton II. János Pál a magyar határhoz közeli Eszéken (Osijek) mutat be misét.

Áldásosztás a pápamobilból

Az eszéki misére 150-200 ezer hívet, köztük számos magyar zarándokot várnak a pápa horvátországi látogatásának 3. napján. A magyar látogatókra való tekintettel az eszéki magyar főkonzulátus egész napos ügyeletet tart. A HINA horvát hírügynökség szerint egész Horvátországból, valamint a szomszédos Bosznia-Hercegovinából, a Vajdaságból, Magyarországról és más országokból is hajnal óta tartott az emberáradat az eszéki sportrepülőtérre, a pápai szabadtéri szentmise színhelyére.

A háromnegyed tizenegykor kezdődő mise színhelyén,negyed tizenegytől a pápamobilból adta áldását II. János Pál a tiszteletére megjelent hatalmas tömegre. A mise után a pápa találkozni fog a szerb-pravoszláv egyház és más horvátországi vallásközösségek képviselőivel, köztük Láng Endre református püspökkel.

Eszékről Djakovóra, az egyházmegye székhelyére látogat a pápa. A kora délutáni órákat a püspöki palotában tölti, majd magánlátogatást tesz a székesegyházban.