Piroska
-2 °C
5 °C

Békét, megtisztulást és reményt

2003.12.25. 11:13
Krisztus születése, karácsony szenteste alkalmából II. János Pál pápa pontifikálta a hagyományos éjféli misét a Vatikánban.
A világ számos televíziós társasága által egyenesben közvetített egyházi szertartáson a Szent Péter bazilikában a katolikus egyházfő az evangélium hirdetése utáni homíliájában, szentbeszédében a gyermek Jézus születésének jelentőségét emelte ki, jelenésének körülményeit és üzenetét a mai emberek számára.

"Túlságosan sok vér folyik most a földön! Túlcsordul az erőszak és túl sok konfliktus rendíti meg a nemzetek békés egymás mellet élését! - mondta a pápa, emlékeztetve arra, hogy Jézus Krisztus eljövetelével a békét, a megtisztulást és a reményt hozta el a világnak.

Az egyházi szertartás elején a bazilikában az öt kontinens népeit jelképezve tucatnyi kisgyermek járult virágcsokrokkal és áldásért az agg, 83 éves, megroppant egészségű egyházfő elé, aki a világ különböző nyelvein is üdvözölte az egybegyűlt zarándokokat.

A katolikus egyházfő éjféli karácsonyi miséjét 48 ország 76 tv-csatornája közvetítette egyenesben, míg csütörtöki "Urbi et Orbi" üzenetét már 50 ország 82 tv-társasága adja egyenesben. Karol Wojtyla pápának - akit 1978. október 16-án választottak meg a katolikus egyház élére - ez a 26. pápai karácsonya.