Szilárda
0 °C
6 °C

Csak egy amerikai kommandós megmentése biztos

2005.07.05. 11:04
Bár a New York Times a Pentagonra hivatkozó beszámolója szerint két Afganisztánban eltűnt kommandós holttestét is megtalálták, a hadsereg nem tart az elitegység tagjainak halálától. Cáfolták a második kommandós megtalálásáról szóló híreket.

Továbbra is csak egy kommandós megmentését ismeri el hivatalosan az Afganisztánban állomásozó amerikai haderő. A négy fős tenggerészeti SEAL-kommandó a múlt kedden tűnt el a Pakisztánnal határos Kunar tartományban.

A kommandósok felkutatására küldött katonai alakulat helikopterét tálib lázadók lőtték le, a helikopter fedélzetén tartózkodó tizenhat amerikai katona életét vesztette. A hadsereg válaszcsapásként légi támadást rendelt el, a tévedésből lebombázott afgán faluban legalább tizenhét civil, köztük gyermekek és nők vesztették életüket.

Az amerikai hadsereg vasárnap számolt be az egyik kommandós megmentéséről. Hétfőn egy újabb kommandós megtalálásáról szóló hírek érkeztek. Az afgán Tolo TV Kunar tartomány kormányzójára hivatkozva számolt be a második kommandós megtalálásáról. Az afganisztáni amerikai haderő nem tudta megerősíteni az értesülést.

Ahogy a New York Times a másik két kommandós haláláról szóló hírét sem tudták megerősíteni. A napilap nevük elhallgatását kérő hadügyminisztériumi forrásokra hivatkozva számolt be a kommandósok haláláról. Jim Yonts ezredes, az afganisztáni haderő szóvivője szerint ugyanakkor a mentőakció még mindig folyamatban van.

Az amerikai média jelentései szerint az eltűnt kommandósok a SEAL elitegység felderítői. Az amerikai hadsereg szerint egyelőre nincs ok azt gondolni, hogy a katonák elestek, vagy foglyul ejtették őket, jelentette a Reuters.