Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Újabb dollármilliárdok az iraki és afganisztáni hadikiadásokra

2006.09.27. 06:49
Az amerikai képviselőház további 70 milliárd dollárt szavazott meg az iraki és afganisztáni hadikiadásokra, amennyiben a most elfogadott tervezetet a felsőház is megszavazza és Bush aláírja, úgy 500 milliárd dollár fölé emelkedik az Irakban és Afganisztánban zajló amerikai hadműveletek költségeire jóváhagyott összeg nagysága.

Végleges jóváhagyását adta az amerikai törvényhozás alsóháza kedden arra a törvénytervezetre, amelynek értelmében a védelmi minisztérium további 70 milliárd dollárt fordíthat az Irakban és Afganisztánban zajló amerikai hadműveletek kiadásainak fedezésére.

A képviselőház jóváhagyása után a felsőház, a szenátus a hét vége előtt várhatóan szintén jóváhagyja a tervezetet, amelyet ezt követően George Bush elnök elé terjesztenek aláírásra. Az iraki és afganisztáni kiadásokra jóváhagyott - elsősorban az előbbiek költségeit fedező - 70 milliárd dollár egy nagyobb, 447,6 milliárdos összegnek a része, amelynek sorsáról a törvénytervezet rendelkezik.

Az alsóház lényegében vita nélkül, 394 támogató és 22 ellenszavazattal fogadta el a tervezetet. Bush azonban arculcsapásként is értékelheti, hogy az elfogadott szövegváltozat megtiltja, hogy a kormány az előirányzott pénzből állandó amerikai katonai támaszpontokat építsen Irakban, vagy bármilyen módon is ellenőrzése alá vonja az arab ország olajiparát.

Az ellenzéki demokrata párti honatyák - számos republikánus párti társukkal együtt - úgy vélik, az iraki lázadást részben az attól való félelem táplálja, hogy az Egyesült Államok állandó iraki jelenlétre kíván berendezkedni. Ezért felszólították Bush elnököt, hogy politikai nyilatkozatban nyilvánítsa ki, Washingtonnak nincsenek ilyen tervei.

Amennyiben az alsóház által most elfogadott tervezetet a felsőház is megszavazza és Bush aláírja, úgy 500 milliárd dollár fölé emelkedik az Irakban és Afganisztánban zajló amerikai hadműveletek költségeire jóváhagyott összeg nagysága. A törvényhozók a mostani 70 milliárdot egyébként "áthidaló összegnek" tekintik, mondván hogy várhatóan az októberben kezdődő 2007-es pénzügyi év közepéig lesz csak elegendő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?