Indul az Öbölbe a 4. Gyalogsági Hadosztály

2003.03.26. 18:07
A Pentagon megkezdi a 4. gépesített gyalogsági hadosztály és más egységek telepítését a Perzsa-öböl térségébe - közölték katonai források szerdán.
Összesen 30 ezer katonát szállítanak a térségbe. A szárazföldi erők egyik legkorszerűbb egységeként számon tartott 4. hadosztály katonái az elkövetkező napokban bérelt utasszállító repülőgépeken utaznak a térségbe. Hadfelszerelésük várhatóan a jövő héten érkezik meg Kuvaitba azokon a hajókon, amelyek heteken át a török partok előtt vesztegeltek, s csak nemrég irányították át őket a Szuezi-csatornán át a Perzsa-öbölbe. A hadosztály az eredeti terv szerint török területen át vonult volna Irak ellen, megnyitva az északi frontot, de az ankarai parlament hosszas habozás után nem járult hozzá telepítésükhöz.

A hadosztály összesen 16 ezer katonát számlál, a texasi Fort Hoodban és a coloradói Fort Carsonban állomásoznak, az utóbbiban páncélosalakulatok. A katonák már jó két hónapja megkapták a vezénylési parancsot, és azóta várakoztak az indulásra.  • Tippek
  • Árfolyam