Klaudia
0 °C
12 °C

Szexbotrányba keveredett az amerikai hadsereg tábornoka

2005.08.10. 12:43
Pár hónappal nyugdíjba vonulása előtt felmentették a szolgálat alól Kevine P. Byrnes tábornagyot. Az amerikai hadsereg harmadik rangidős tisztje szexuálisan zaklathatta beosztotját.

Felmentették a szolgálatból az amerikai szárazföldi haderő egyik legmagasabb rangú tábornokát. Kevin P. Byrnes tábornagy, a hadsereg harmadik rangidős tisztje egy bővebben nem részletezett szexbotrányba keveredett, jelentette az AP.

Nem akar beavatkozni

Byrnes hamarosan nyugdíjba vonult volna, ám a szárazföldi haderő vezérkari főnöke kedden váratlanul felmentéséről határozott. A hadsereg nem közölte, milyen vétséget követett el a tábornagy, az AP azonban egy neve elhallgatását kérő magasrangú tiszttől úgy értesült, hogy Byrnes szexuális jellegű kihágást követett el.

Donald Rumsfeld védelmi miniszter nem kommentálta az ügyet. Mint mondta, a hadsereg "a megfelelő módon kezeli az esetet, nem hiszem, hogy illene beleavatkoznom" - írja az AP.

Bár az amerikai haderőnél nem ritka a tisztek megrendszabályozása, tábornagyokat a legritkább esetben mentenek fel a szolgálat alól. Pamela Hart alezredes tájékoztatása szerint a szárazföldi haderő nyilvántartásában nincs is nyoma hasonló esetnek a közelmúltban. Hasonló legutóbb 1995-ben a haditengerészetnél történt, Richard C. Macke tengernagyot mentették fel a 12 éves, okinavai japán lányt megerőszakoló tengerészgyalogosok ügyében tett sértő kijelentései miatt, írja az AP.

A hadsereg főstratégája

Byrnes a vietnami háborúban alhadnagyként kezdte karrierjét, a hadsereg tizenegy fős tábornagyi karában a rangidősség szerint a harmadik volt, írja az AP. Az irányítása alá tartozott a szárazföldi haderő kiképzése és a háborús doktrínák kidolgozása.

Byrnes váratlan felmentése apróbb szervezeti zavarokat is okozott a hadseregnél. Bár a tábornagy már a nyugdíjra készült, így már ki is szemelték utódját, William Wallace altábornagy előléptetését még nem hagyta jóvá az amerikai törvényhozás. Az átmeneti időszakban Byrnes helyettese, Anthony Jones altábornagy veszi át az amerikai szárazföldi erők kiképzőparancsnokságainak az irányítását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!