Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Blair ötéves tervet hirdet a bűnözés ellen

2004.07.19. 19:17
A bűnözés visszaszorítását szolgáló ötéves tervet ismertetett hétfőn a brit miniszterelnök, aki szerint véget ért a jog és a rend liberális értelmezése. Az intézkedések között szerepel többek között az, hogy a visszaeső bűnözőket és a szexuális bűncselekmények elkövetőit műholdon keresztül figyelnék.
"Az emberek szabályokat, rendet, megfelelő magatartást akarnak" - jelentette ki Tony Blair London egyik északi, szegények lakta negyedében szolgálatot teljesítő rendőrei előtt. Elmondta, hogy kormánya ötéves tervet dolgozott ki a bűnözés visszaszorítására. A fő cél az, hogy 2008-ra 15 százalékkal csökkenjen a köztörvényes bűncselekmények száma az országban.

Kemény módszerek

Az elképzelések között szerepel, hogy a visszaeső bűnözőket a börtön elhagyása után olyan elektronikus karperecek viselésére köteleznék, amelyek állandóan, műholdakon keresztül figyelhető jeleket adnak. Hasonló módon figyelnék meg a szexuális bűncselekmények elkövetőit is szabadlábra kerülésük után. A rendszer bevezetése mintegy 5 ezer ember állandó megfigyelését jelentené. Blair az elképzelést azzal indokolta, hogy a visszaeső bűnözők követik el köztörvényes bűncselekmények tíz százalékát Nagy-Britanniában.

Az ötéves terv keretében négyszeresére, húszezer főre tervezik növelni vidéken a körzeti megbízottak számát, s megőrzik a rendőrség rekordszintet jelentő 138 ezer fős létszámát.

Fegyelmezetlen fiatalok

Blair hangsúlyozta, hogy a britek egy olyan felelős társadalomban akarnak élni, ahol a törvénytisztelő többség akarata érvényesül, s ahol megbüntetik a szabályok ellen vétkezőket. Kijelentette: véget ért az a liberális konszenzus, amely még a hatvanas években alakult ki a jog és a rend értelmezéséről. -

"Az elmúlt évtizedekben a fiatal nemzedék szülői fegyelmezés, megfelelő modellek nélkül, a többiekkel szembeni kötelességérzet teljes hiányában nőtt fel" - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!