Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Blair ötéves tervet hirdet a bűnözés ellen

2004.07.19. 19:17
A bűnözés visszaszorítását szolgáló ötéves tervet ismertetett hétfőn a brit miniszterelnök, aki szerint véget ért a jog és a rend liberális értelmezése. Az intézkedések között szerepel többek között az, hogy a visszaeső bűnözőket és a szexuális bűncselekmények elkövetőit műholdon keresztül figyelnék.
"Az emberek szabályokat, rendet, megfelelő magatartást akarnak" - jelentette ki Tony Blair London egyik északi, szegények lakta negyedében szolgálatot teljesítő rendőrei előtt. Elmondta, hogy kormánya ötéves tervet dolgozott ki a bűnözés visszaszorítására. A fő cél az, hogy 2008-ra 15 százalékkal csökkenjen a köztörvényes bűncselekmények száma az országban.

Kemény módszerek

Az elképzelések között szerepel, hogy a visszaeső bűnözőket a börtön elhagyása után olyan elektronikus karperecek viselésére köteleznék, amelyek állandóan, műholdakon keresztül figyelhető jeleket adnak. Hasonló módon figyelnék meg a szexuális bűncselekmények elkövetőit is szabadlábra kerülésük után. A rendszer bevezetése mintegy 5 ezer ember állandó megfigyelését jelentené. Blair az elképzelést azzal indokolta, hogy a visszaeső bűnözők követik el köztörvényes bűncselekmények tíz százalékát Nagy-Britanniában.

Az ötéves terv keretében négyszeresére, húszezer főre tervezik növelni vidéken a körzeti megbízottak számát, s megőrzik a rendőrség rekordszintet jelentő 138 ezer fős létszámát.

Fegyelmezetlen fiatalok

Blair hangsúlyozta, hogy a britek egy olyan felelős társadalomban akarnak élni, ahol a törvénytisztelő többség akarata érvényesül, s ahol megbüntetik a szabályok ellen vétkezőket. Kijelentette: véget ért az a liberális konszenzus, amely még a hatvanas években alakult ki a jog és a rend értelmezéséről. -

"Az elmúlt évtizedekben a fiatal nemzedék szülői fegyelmezés, megfelelő modellek nélkül, a többiekkel szembeni kötelességérzet teljes hiányában nőtt fel" - tette hozzá.