Valér
4 °C
8 °C

Bizonyítékok Szaddám vérengzésére

2006.03.01. 13:03
Kilenc gyermeket is kivégeztetett Szaddám az ellene megkísérelt merénylet után. A gyerekeket végül tévedésből nem akasztották fel, de amikor rájöttek a hibára, titokban mégis megölték őket. Azt a négy férfit, akit tévedésből akasztottak fel, később mártírnak nyilvánították.

Írásos bizonyítékokat mutattak be az iraki ügyészek Szaddám Huszein büntetőperében, jelentette az AP. A négy hónapja tartó per eslő nyugodt tárgyalási napján bemutatott dokumentumok igazolják, hogy Szaddám nem csak tudott a dudzsaili síiták elleni bosszúakcióról, de utasítást is adott 146 vádlott kivégzésére.

A gyerekeket sem kímélte

A Bagdad közeli kisvárosban merényletet kíséreltek meg Szaddám ellen, ezért indult a bosszúhadjárat. A bemutatott dokumentumok özött volt az a végzés, amin Szaddám aláírásával hagyta jóvá a kivégzéseket.

Az elítéltek között kilenc kiskorú is volt, köztük egy 11 éves fiú. Őket végül a nagy kavarodásban nem végezték ki, hanem egy sivatagi börtönbe vitték. Amikor erről tudomást szerzett a Szaddám öccse által vezetett titkosszolgálat, a Mukabarat, a perben szintén vádolt Barzan Ibrahim titkos kivégzést rendelt el.

Egy, a bíróságon bemutatott feljegyzés szerint Szaddám öccse azt javasolta, hogy a titokban kivégzett fiatalok holttestét temessék is el titokban, hogy a bagdadi városi vezetés ne értesüljön rőla. "Ha nem tudnak róla, nem is ellenkezhetnek" - írta. A vád képviselői szerint a kivégzéseket 1989-ben végre is hajtották.

Mártírt csinált a véletlenül kivégzettekből

Szaddám 146 vádlott kivégzését írta alá. Közülük ötvenet nem is tudtak felakasztani, mert már a kihallgatások során életüket vesztették. Tévedésből kivégeztek viszont négy férfit - Mahdi Adel-Amirt, két fiát és fivérét. Őket később Szaddám rendeletben mártírnak nyilvánította, hogy leplezze a tévedést.

Szaddám elvileg bírósági ítélet alapján rendelte el a kivégzéseket, de az ügyészek szerint tárgyalásra valójában sosem került sor. "Képzelt per volt" - mondta Dzafar al-Muszavi főügyész.

Nyugodt tárgyalás

Az AP jelentése szerint a szerdai tárgyalás volt az első a négy hónapja tartó perben, amikor sem a védelem, sem a vádlottak nem okoztak botrányt. A megkérdezett szakértők szerint ez a januárban kinevezett új főbíró, Rauf Abdelrahman érdeme, aki a védelem, és esetenként a vádlottak távolmaradása ellenére is lefolytatta a tárgyalásokat, ezzel megtörte a védők időhúzó taktikáját.

A védelem mostanra felhagyott az új főbíró kinevezésekor elkezdett bojkottal, ahogy Szaddám és vádlottársai sem folytatják már éhségsztrájkjukat.