Konrád
8 °C
26 °C

Bush nem tudott szeptember 11-ről

2004.04.06. 17:13
Harcias nyilatkozatban rohant ki bírálói ellen George W. Bush. Az elnök az utóbbi időben folyamatos védekezésre szorul a szeptember 11-i terrortámadások előzményeit vizsgáló bizottság munkája miatt. A testület most azt vizsgálja, miért titkoltak el Bushék több, még Clinton idejéből származó dokumentumot.
"Engedjék meg, hogy valamit egyértelművé tegyek. Ha rendelkezésemre álltak volna a [szeptember 11.] terrortámadások megakadályozásához szükséges információk, megakadályoztam volna a támadásokat. Ha tudtam volna, hogy az ellenség repülőket vezet az épületeinknek, megállítottuk volna őket" - jelentette ki hétfő esti sajtótájékoztatóján George W. Bush. Az elnök Cheney alelnök társaságában hamarosan vallomást tesz a terrortámadások előzményeit vizsgáló szenátusi bizottság előtt - jelentette az AP.

A zárt ajtók mögötti meghallgatás időpontját sem a bizottság, sem a Fehér Ház nem hozta nyilvánosságra.

Hadiösvényen

A testület eddigi ülésein többen is kritizálták Busht és kormányát, mondván a támadás megelőzhető lett volna. A Clinton-kormány tisztviselői állításuk szerint több, az al-Kaida fenyegetéséről szóló adatot is átadtak, ezek azonban az elnökváltást követő procedúrák során "eltűntek".

Bush hétfői sajtótájékoztatóján hevesen reagált a kritikákra - írja az AP. A támadások után "az ország azonnal hadiösvényre lépet, háborút indítottunk az al-Kaida ellen, amit mindaddig folytatunk, amíg a bűnösöket felelősségre nem vonják és Amerika biztonságban nem lesz" - jelentette ki.

Rice mindent helyretesz

Az elnök nagy reményeket fűz Condoleezza Rice csütörtöki nyilvános meghallgatásához is. Bush korábban ellenezte a nemzetbiztonsági főtanácsadó meghallgatását - attól tartott, hogy a jövőbeni tanácsadók a precedens hatására nem adnának kényes tanácsokat a következő elnököknek. Most azonban úgy gondolja, hogy Rice - "aki mindent tud a részletekről" - most helyre teszi a vezetést tehetetlenséggel vádlókat - írja az AP.

Titkolt iratok

A szenátusi bizottság csütörtökig azokat a még Clinton idejéről származó iratokat tanulmányozza, amiket Bush kormánya csak a múlt pénteken adott át. Az iratok létezésére Bruce Lindsay, Clinton egykori tanácsadója hívta fel a bizottság figyelmét. A bizottság most azt vizsgálja, Bushék titkolózni akartak az iratok elhallgatásával, vagy azokban csak már feltárt és megismert adatok voltak.