Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Szeptember 11-i bizonyítékokat semmisítettek meg

2004.05.07. 11:39
Komoly károkat okozott az amerikai közvéleménynek és a szeptember 11-i terrortámadások körülményeit vizsgáló bizottságnak a Szövetségi Légügyi Hatóság egyik munkatársa. A New York-i alkalmazott a szakszervezeteknek tett szóbeli ígéretére hivatkozva megsemmisítette a légiirányítókkal közvetlenül a támadások után felvett interjúk hanganyagát. A kazetták tartalma másolat nélkül tűnt el.
Bizonyítékokat semmisített meg a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) nem sokkal az Egyesült Államokat ért szeptember 11-i terrortámadások után - írja a Washington Post. Egy, a támadások körülményeit vizsgáló kormányzati jelentés szerint az FAA egy New York-i alkalmazottja hat repülésirányítóval készített interjút pár órával a támadás után.

Nem maradt nyoma

A World Trade Centernek vezetett gépekkel közvetlen kapcsolatot tartó munkatársak nyilatkozatát magnószalagra rögzítették - az interjúkat készítő FAA-alkalmazott szerint a későbbi vizsgálat megkönnyítése érdekében. Ehhez képest a felvételek később soha nem kerültek nyilvánosságra, másolat, átirat, meghallgatás nélkül megsemmisítették őket.

A kormányzati jelentés szerint a felvételek megsemmisítése "nem szolgálta sem az FAA, sem a közlekedési minisztérium, sem a köz érdekeit" - írja a Post. A felvételek megsemmisítéséről döntő felügyeleti dolgozó szerint a hangfelvételeken semmilyen új információ nem volt, a megsemmisítést a légügyi szakszervezet kérte.

Darabokra zúzta a kazettákat

A hangfelvételek a terrortámadások körülményeit vizsgáló bizottság szerint azonban nagyon is hasznosak lettek volna, mivel közvetlenül az események után készültek, szemben a támadás után a stresszhatás miatt egészségügyi szabadságra küldött munkatársak három héttel később készült írásos jelentéseivel. Alátámaszthatja ezt, hogy az egyik légiirányító használni is akarta a felvételeket az írásos jelentés megírásához, de kérését megtagadták.

A felvételeket a vizsgálat adatai szerint látszólag önhatalmúlag semmisítette meg az FAA egyik alkalmazottja. Elmondása szerint a kazettákat saját kezűleg zúzta darabokra, a maradékot több szemetesbe leosztva szórta szét. A gondos megsemmisítés miatt a felvétel gyakorlatilag reprodukálhatatlan - írja a Post.

Az FAA éppen ellenkező utasítást adott a munkatársainak, egy szeptember 11. után küldött emailben minden, az esettel kapcsolatos anyag megtartására és átadására utasították a kollégákat. A felvételeket megsemmisítő munkatárs saját bevallása szerint azonban "nem akarta megszegni a szakszervezetnek adott ígéretét".