Eszter, Eliza
EUR 382,94 Ft
USD 356,63 Ft
14 °C
24 °C

B2-esek indulnak az Indiai-óceánra

2003.02.28. 09:35
A világ legdrágább harci gépeit az Indiai-óceánra irányította a Pentagon, így azok már csak hatórányi repülőútra lesznek Iraktól. Közben egy újabb amerikai repülőgép-hordozó hajó indult a Perzsa-öbölbe, ezzel hatra nőtt a térségben állomásozó anyahajók száma.
A Pentagon parancsot adott az amerikai légierő legmodernebb, B2-es típusú bombázóinak az Indiai-óceán Diego García szigetén lévő támaszpontra telepítésére, közölték csütörtökön este. A deltaszárnyú "lopakodó" B2-esek az ellenséges radarok számára gyakorlatilag követhetetlenek. A B2-esek nagy magasságban repülő stratégiai bombázók, amelyeket arra fejlesztettek ki, hogy messze az ellenséges vonalak mögött hajtsanak végre támadásokat.

Kattintson a nagyításhoz! A 21 méter hosszú, 52 méteres szárnyfesztávolságú, négymotoros gép önsúlya 152 tonna. 18 tonna hagyományos vagy nukleáris bombát, illetve egyszerre 16 egyenként 900 kilogrammos, műholddal célra vezérelt bombát tud magával vinni. Közel hangsebességgel repül, képes akár 15 ezer méter magasan, akár 200 méterrel a talaj felett haladni. 11 ezer kilométert tud megtenni egy üzemanyag-feltöltéssel. A B2-es a világ legdrágább harci repülője: egy gép 2,1 milliárd dollárba kerül. A B2-esek a Missouri állambeli Whiteman támaszponton állomásoznak; az amerikaiak először a koszovói háborúban használták ezeket a gépeket 1999-ben. Akkor a B2-esek közel 30 órás bevetésekben bombáztak, a Whiteman támaszpontról felszállva, s oda visszatérve.

Hatórányira Iraktól

A Diego García szigeten az utóbbi hónapokban betonhangárokat építettek a B2-esek védelmére. Ez a támaszpont Iraktól mintegy hatórányi repülőútra van, feleakkora távolságra, mint amekkora a Whiteman támaszponttól a balkáni célpontokat elválasztotta. A légierő 21 ilyen géppel rendelkezik. A hadügyi szóvivő nem részletezte, hányat vezényeltek át közülük az Irak ellen felsorakozott haderő támogatására - jelentette az AFP.

A Perzsa-öbölbe indult a Nimitz

Újabb repülőgép-hordozó csatlakozik a jövő héten az amerikai haditengerészet Irak közelében felfejlődött közel száz flottaegységéhez. A haditengerészet közleménye szerint a hatodik repülőgép-hordozó - a Nimitz - hétfőn indul el öt kísérő hajóból álló raj élén a kaliforniai San Diego kikötőjéből "a terrorizmus elleni világháború támogatására". A Nimitz összesen 70 harci repülőgépet szállít. Két cirkáló, egy romboló, egy fregatt és egy utánpótlást szállító hajó kíséri. A hat hadihajón összesen mintegy 8000 ember teljesít szolgálatot.

A Perzsa-öbölben van már a Kitty Hawk, az Abraham Lincoln és a Constellation repülőgép-hordozó. A Földközi-tenger keleti medencéjében pedig két további repülőgép-hordozó, a Theodore Roosevelt és a Harry Truman, amelyek ebből a térségből szintén csapást tudnak mérni Irakra. Az amerikai haditengerészet több mint 60 flottaegysége van jelenleg a Perzsa-öbölben - repülőgép-hordozók, cirkálók, rombolók, tengeralattjárók és üzemanyag-szállítók - a Földközi-tenger keleti és középső medencéjében pedig további 34.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla