Szilárda
-4 °C
3 °C

Az EP vizsgálatot követel Írországtól a lisszaboni szerződés elutasítása ügyében

2008.09.26. 11:20
A CIA és a Pentagon is pénzelhette a nem-párti júniusi kampányt Írországban. Az EP, az Európai Bizottság és a francia elnökség vizsgálatot követel. Közben az ír euroszkeptikusok már a kontinensen is kampányolnának.

Az Európai Parlament (EP) azonnali vizsgálatot követel Írországtól az Európai Unió reformszerződését elutasító júniusi népszavazás finanszírozására vonatkozó híresztelések ügyében. A Handelsblatt című német üzleti, illetve politikai napilap pénteken arról számolt be, hogy Hans-Gert Pöttering elnök és az EP frakcióvezetői egyaránt felszólították az ír kormányt: haladéktalanul vizsgálja ki a sajtóban elterjedt, de brüsszeli uniós körökben is hangoztatott értesüléseket az írországi népszavazás illegális amerikai finanszírozásáról.

Az információk szerint amerikai hivatalos körök, mindenekelőtt a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a védelmi minisztérium jelentős illegális pénzügyi adományokkal támogatta a nem-kampányt irányító, Libertas nevű írországi Európa-ellenes mozgalmat. Az EP vezetői a "teljes átláthatóság" megteremtését követelték az írországi népszavazás finanszírozásával kapcsolatban.

Az írországi, s immár a német sajtóban is elterjedt értesülések szerint a CIA és a Pentagon illegális pénzügyi támogatásokkal igyekezett befolyásolni a referendum kimenetelét, mégpedig az elutasítók táborát, s az annak élén álló Libertast erősítve. A mozgalom kampánya - mint kiszivárgott - mintegy 2 millió euróba került, s ebből valamivel több mint 200 ezer euró származott amerikai forrásból.

Ezt az összeget a Libertas elnöke, Declan Ganley kapta meg, aki egy, az amerikai védelmi minisztériummal szoros üzleti kapcsolatban álló vállalatot irányít, s korábban a Pentagonnal 200 millió dollár értékben kötött szerződéseket. Mindez Pöttering szerint megerősíti azt a gyanút, hogy az európai integrációt ellenző amerikai kormányzati intézmények titokban finanszírozták a Libertast, csakhogy elbukjon a lisszaboni szerződésről tartott írországi népszavazás.

A Handelsblatt értesülése szerint az Európai Parlament követelését teljes támogatásáról biztosította az Európai Bizottság, valamint a soros francia elnökség is. "Írországnak ki kell derítenie az igazságot a Libertasról" - jelentette ki a lapnak Jean-Pierre Jouyet, a francia külügyminisztérium európai ügyekkel foglalkozó államtitkára.

Az Európai Unió két okból is erőteljesen szorgalmazza a vizsgálatot. Egyrészt aggódik amiatt, hogy az utóbbi időben az euroszkeptikusok tábora nem gyengült, hanem erősödött. Másfelől a Libertas már Írország határain túllépő ambíciókat táplál, s azt tervezi, hogy a jövő nyári európai parlamenti választások után EU-ellenes törekvéseivel immár európai porondra lép - írta a Handelsblatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!