Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Háromezer embert vesz fel az FBI

2009.01.06. 08:47
Történetének egyik legnagyobb munkaerő-felvételére készül az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda. Nincs elég idegen nyelveken tudó ügynök és számítógépes szakember.

Az FBI 100 éves történetének egyik legszélesebb körű munkaerő-felvételét hirdette meg; az országos bűnüldöző szervezetnek ügynökökre, fordítókra, számítógépes szakértőkre, továbbá hírszerzési elemzőkre és pénzügyi szakemberekre van szüksége.

Az FBI helyi idő szerint hétfőn közölte, hogy egyebek között 2100 szakértői és 850 különleges ügynöki állásra lehet jelentkezni. A terrorizmusellenes intézkedéseket összefogó szervezet, amelynek a hagyományos bűnüldözés és a kémelhárítás is a profiljába tartozik, jelenleg több mint 12 800 ügynököt és 18 400 egyéb alkalmazottat foglalkoztat.

John Raucci, az FBI munkaerőügyi igazgatóhelyettese elmondta, hogy különösen az idegen nyelveket bíró, valamint a számítógépes ismeretekkel felvértezett szakértők iránt mutatkozik nagy igény. A Szövetségi Nyomozó Irodát a 2001. szeptember 11-i, Amerika elleni terrortámadások után éles bírálatok érték, amiért nem volt elég, idegen nyelveken folyékonyan beszélő ügynöke, valamint hogy nem fejlesztette kellő ütemben számítógépes rendszerét.

"Ezenkívül a legszélesebb körben keresünk olyan szakértőket, akiknek a legfőbb vágyuk, hogy megvédjék a nemzetet a terroristáktól, a kémektől és másoktól, akik kárt akarnak okozni nekünk" - mondta Raucci. Hozzátette, hogy a nyomozó ügynökség vizsgálatokat folytat a jelenlegi pénzügyi válsággal kapcsolatos vállalati visszaélések felderítésére, ezért pénzügyi, valamint könyvviteli szakemberekre is nagy szükségük van.