Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Elkezdődött a G8

2005.07.06. 22:07
Sorra érkeztek szerdán a nyolc vezető ipari hatalom (G8) skóciai csúcstalálkozójának helyszínére az országcsoport vezetői, akiknek érkezésével egy időben ismét összecsapások voltak a környéken. George Bush amerikai elnök a hivatalos program előtt biciklizni indult, de az esőben megcsúszott és elsodort egy rendőrt.
George Bush amerikai, Vlagyimir Putyin orosz és Jacques Chirac francia elnök repülőgépe egymás után szállt le szerda délután a Glasgow-hoz közeli Prestwick repülőterén. Innen helikopterrel mentek tovább Gleneaglesbe, amelynek golfpályákkal körülvett, a külvilágtól acélkordonnal elzárt kastélyszállójában találkoznak Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Oroszország, Olaszország, Németország, Franciaország, Kanada és Japán állam- és kormányfői.

Bush bukása
Röviddel a konferencia ünnepi nyitányát jelentő, II. Erzsébet angol királynő által adott vacsora előtt az elnök még egy rövid kerékpártúrát tett, s közben egy rendőrrel ütközött. Az eset során a hatósági személy húzta a rövidebbet, zúzódásokkal ugyanis kórházba szállították, ezzel szemben Bush a kezén, illetve a karján elszenvedett horzsolásokkal megúszta az általa okozott balesetet. Scott McClellan elnöki szóvivő szerint esett az eső, s az elnöki kerékpár ennek következtében csúszott meg. A szóvivő hozzátette, hogy a történtek semmit nem változtattak az elnöki programon, azaz Bush már a királynői vacsorán is megjelent, igaz kötéssel a karján. Az amerikai elnök egyébként - legalábbis kerékpáron- nem először csúszott meg. Tavaly texasi birtokán egy Mountainbike-túrán járt hasonlóképpen, akkor is enyhébb sérüléseket szenvedett, csak épp nem várt rá semmifajta királynői vacsora.

Brit-amerikai ellentét

A soros brit G8-elnökség a péntekig tartó csúcs egyik fő napirendi pontjában, a legszegényebb fejlődő térségnek, főleg Afrikának szánt segélyek ügyében azt szeretné, ha sikerülne megegyezni a segélyezés öt éven belüli megkétszerezéséről, vagyis a segélyösszeg hozzávetőleg évi 50 milliárd dollárra emeléséről, illetve arról, hogy tíz év múlva a segélyek értéke elérje az adományozó országok bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 0,7 százalékát.

Bush - jóllehet az amerikai segélyek megkétszerezését nem vetette el - már korábban értésre adta, hogy az amerikai kormány a 0,7 százalékos GNI-arányos célt e formában nem tudja maradéktalanul támogatni, mert a segélyemelés e módja "nem illeszthető be" az amerikai költségvetési eljárási rendbe.

A gleneaglesi csúcstalálkozó helyszínén máris tárgyaló szakértői küldöttségek környékéről szerda délután olyan hírek szivárogtak ki, hogy a készülő határozattervezetben kompromisszum gyanánt sem a segélyek összegéről, sem annak a nemzeti jövedelemhez mért arányáról nem lesz szó, csak általánosságban fogalmazódik meg a segélyek megkétszerezésének célja.

Bob Geldof rockzenészt, a csúcstalálkozók előtti Live 8-koncertsorozat szervezőjét, és Bonót, a U2 együttes frontemberét kora este Gleneagles-ben fogadta Tony Blair brit kormányfő. Geldof újságírók előtt kérte fel Blairt, hogy a találkozón "menjen el a lehető legmesszebb" a segélyek ügyében, mert "csak ma" 50 ezer ember hal meg a fejlődő világban a szélsőséges nyomor következtében. Blair maga is azt mondta hármójuk rögtönzött sajtóértekezletén, hogy fel kell számolni a piactorzító támogatási rendszereket.

Összecsapások már délután

Már a csúcs szerda esti kezdete előtt összecsapások sorozata zajlott le helyszíntől nem messze lévő Stirlingben és környékén a rendezvény ellen tiltakozó anarchisták és a rendőrség között; több rendőr és tüntető megsérült. Több száz tüntető reggel több irányból behatolt a történelmi városba, ahol törni-zúzni kezdtek, teljesen megsemmisítettek egy Burger King gyorséttermet, amelynek falára antikapitalista jelszavakat mázoltak, feldúltak több más üzletet, és számos gépkocsit is összetörtek. A zömmel fekete ruhába, bukósisakba öltözött tiltakozók a rendőrségi járműveket sem kímélték; ezeknek vasrudakkal estek neki. Délutáni rendőrségi tájékoztatás szerint összesen 60 tüntetőt vettek őrizetbe.

A nagyobb baj elkerülése érdekében engedélyezték a tüntetést

Szerda délután egy engedélyezett tiltakozó felvonulás indult el Gleneagles felé szoros rendőri kísérettel. A hatóságok először ezt a korábban már engedélyezett demonstrációt is betiltották, de szervezők azon érvére, hogy ebből nagyobb baj lehet, mint a menet lehetővé tételéből, végül visszavonták a tilalmat.

A mintegy négyezer tüntető délután elérte a csúcs helyszínétől fél kilométerre kihúzott acélkordont, de többen át tudtak rajta hatolni, és a kordon és a szálloda közötti mezőn vertek tanyát, lovas rendőrök sorfala előtt. A kijelölt útvonalat áthágó tüntetők - akik közül sokan sarló-kalapácsos vörös zászlót lobogtattak - eleinte békésen viselkedtek, de aztán szórványos összecsapások törtek ki. A biztonsági erők végül egy Chinook helikopterrel erősítést küldtek a helyszínre, ezután helyreállt a rend.