Géza
-12 °C
-4 °C

Holland diplomata a NATO új főtitkára

2004.01.05. 16:56
Hétfőn vette át hivatalát Jaap de Hoop Scheffer, a NATO új főtitkára. A volt holland külügyminiszter az iraki háború támogatója volt, a katonai szervezet nevében is nagyobb szerepet vállalna a stabilizálásban.
Még az idén napirendre kerülhet a NATO nagyobb iraki szerepvállalása - jelentette ki brüsszeli hivatala átvételekor Jaap de Hoop Scheffer, a katonai szövetség új főtitkára. A volt holland külügyminiszter hivatalosan január 1-jén váltotta fel Lord George Robertsont a szervezet legmagasabb polgári tisztségviselőjének posztján.

Kiemelt fontosságú feladatai között említette még a NATO és az EU közötti jó kapcsolatok ápolását, és hangsúlyozta, hogy a szövetség híd lehet Európa és az Egyesült Államok között.

Az iraki háború idején De Hoop Scheffer külügyminiszterként mindvégig kiállt az Egyesült Államok mellett, s megfigyelők úgy vélik, hogy ha csak rajta múlt volna, országa katonailag is részt vesz a hadműveletekben. Mivel azonban hollandia csak mérsékelten támogatta az amerikai hadműveleteket, Franciaország és Németország is támogatta főtitkári jelölését.

Az új főtitkárt a transzatlanti viszony erősítésének meggyőződéses híveként ismerik, aki azonban - az országa által képviselt álláspontnak megfelelően - az európai egység továbbépítésére is nagy súlyt helyez.

De Hoop Scheffer a harmadik holland a NATO-főtitkár posztján. Előtte a 60-as években Dirk Stikker, majd 1970-1980 között Joseph Luns töltötte be ezt a tisztséget.