Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Annan megúszta a korrupciós vizsgálatot

2005.03.30. 10:34
Felmentette Kofi Annant az ENSZ Olajat élelmiszerért programja során észlelt visszaéléseket vizsgáló független bizottság. Az ENSZ-főtitkár fia évekig kapott fizetést a többmillió dolláros ENSZ-megbízást elnyerő cégtől, és Kofi Annan sem volt teljesen őszinte az üggyel kapcsolatban, de a vizsgálat szerint jóhiszeműen járt el.

Ártatlannak találta Kofi Annan ENSZ-főtitkárt az Olajat élelmiszerért (OfF) program során elkövetett visszaélésekben a független vizsgálat. A nyomozók azt kutatták, vajon az ENSZ főtitkára helytelenül járt-e el, amikor a fiával, Kojo Annannal is üzletelő Cotecna céget bízta meg többmillió dollár értékben az OfF ellenőrzésével.

A független vizsgálócsoport előzetes jelentése szerint Annan jóhiszeműen járt el, ugyanakkor a vizsgálat több szabálytalanságot is feltárt. A Financial Times értesülései szerint a nyomozók megállapították, hogy egy magasrangú ENSZ-tisztviselő a vizsgálat szempontjából lényeges dokumentumokat semmisített meg.

Füllentett


Kofi Annan
A nyomozók Kofi Annant is füllentésen kapták. Az ENSZ főtitkára ugyanis 2004-ben nyilatkozatban tagadta, hogy ismerte volna Ellie Massey-t, a Cotecna igazgatóját, akivel pedig 1998-ban, egy évvel a szerződéskötés előtt is találkozott, második találkozójukat pedig fia, Kojo Annan szervezte meg.

A független vizsgálóbizottság szerint ugyanakkor az ENSZ főtitkárát felmenti az a tény, hogy fia nem tájékoztatta őt a Cotecnával fennálló üzleti kapcsolatáról. Kojo Annan 1995-98 között a svájci cég gyakornoka volt. A cég az OfF ellenőrzésének elnyerése után 2004-ig fizetési listán tartotta Kojót. "Fontos kérdések maradtak nyitva Kojóval és cselekedeteivel kapcsolatban", áll az amerikai jegybank szerepét is betöltő Fed egykori elnöke, Paul Volcker vezette bizottság jelentésében.

Nem volt őszinte

Azt még Kojo Annan ügyvédje, William R. Taylor is elismerte, hogy a fiú "nem volt teljesen őszinte apjával a Cotecna-ügyben". Taylor szerint ugyanakkor védence mindenben együttműködött a független vizsgálóbizottsággal.

A vizsgálati jelentés ismertetése után tartott sajtótájékoztatóján a botrány kitörése óta többször is lemondásra szólított Annan a győzelmét ünnepelte. Sajnálatosnak tartotta ugyan, hogy a vizsgálóbizottság kifogásolta fia együttműködési készségét, de távozásával kapcsolatban magabiztosan nyilatkozott. "A pokolba is, nem", felelte arra az újságírói kérdésre, hogy lemond-e posztjáról. További részleteket azonban nem kívánt közölni a vizsgálatról.