Emőke
-4 °C
9 °C

A terhes nő halála két áldozatnak számít

2004.04.02. 07:44
Az amerikai elnök aláírta azt a törvényt, amely külön áldozatnak tekinti az erőszakos akciók áldozatául esett terhes nők magzatát.
George Bush csütörtökön látta el kézjegyével a Fehér Házban az erőszakos események meg nem született áldozatai elnevezésű törvényt. "Mostantól nem lehet egyetlen bűncselekménynek tekinti két áldozat szenvedését" - mondta. A törvény értelmében külön áldozatnak kell tekinteni a magzatot. Ez a jogi gyakorlat már létezett több amerikai államban.

Védelem a meg nem született életnek

A most aláírt jogszabály minden bizonnyal komoly következményekkel lesz majd a művi terhesség-megszakításról folytatott vitára az Egyesült Államokban. Az abortusz ellenzői üdvözölték a törvényt, mivel véleményük szerint az további védelmet nyújt a meg nem született életnek. A terhességmegszakításának jogát védelmezők viszont tartanak attól, hogy ezzel a joggal nehezebben lehet majd élni, mivel az amerikai szövetségi törvénykezésben most először jelenik meg a magzat az anyától elválasztott személyként.

George Bush a művi terhességmegszakítás ellenzői közé tartozik, de azt vallja, hogy az Egyesült Államok még nem áll készen az abortusz teljes tilalmára. A jelenlegi amerikai elnök szerint a nemi erőszak következtében teherbe esett nők élhetnek ezzel a joggal, illetve akkor engedélyezhető az abortusz, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti.

John Kerry szenátor, aki minden bizonnyal George Bush ellenfele lesz idén ősszel az amerikai elnökválasztáson, a törvény ellen szavazott annak szenátusi vitájában.