Ágnes
-5 °C
2 °C

Valami történik Kubában

2007.05.29. 21:06
Zárt ajtók mögött hivatalos megbeszélés kezdődött kedden Havannában spanyol és kubai diplomaták között az emberi jogok kubai helyzetéről. Fidel Castro saját lapjában közölte, egy jó darabig nem tér vissza a napi politikába.

Kubai részről Abelardo Moreno külügyminiszter-helyettes, spanyol részről Rafael Dezcállar, a külügyminisztérium főigazgatója vezeti azt a két delegációt, amelyek az emberi jogokról, a politikai foglyokról, a nemzetközi szervezetekkel való együttműködésről egyeztetnek. Ami az ellenzéki politikai foglyokat illeti, a kubai kormány nem ismeri el a létezésüket, s külföldi zsoldosként tartja nyilván őket.

Elizardo Sánchez, az egyik legismertebb kubai ellenzéki borúlátó a megbeszélések kapcsán. "Nem kétlem a spanyol kormány jó szándékait, de abszolút biztos vagyok a kubai kormány rosszhiszeműségében" - mondta. Fidel Castro kubai vezető a pártlapban kijelentette, hogy a közeljövőben nem fog visszatérni a napi politikába, de tovább publikálja elmélkedéseit az általa fontosnak tartott témákról.

Keményvonalas elnök kontra mártír elnök

Két hónapja megjelenő cikksorozatának legújabb, keddi darabjában Castro felidéz egy párbeszédet, amelyben szerinte Bush nemrégiben a kubai politikájára vonatkozó kérdésre azt válaszolta: "keményvonalas elnök vagyok, csak arra várok, hogy Castro meghaljon". "Nem én vagyok az első, és én nem leszek az utolsó, akinek az életétől való megfosztására Bush utasítást adott" - fogalmazott a kubai politikus, aki erről több részletet nem írt, de hozzátette, hogy az eszméket nem lehet megölni.

"Felteszem magamban a kérdést: hány orvost lehetne kiképezni abból a 100 milliárd dollárból, ami alig egy év alatt Bush kezébe kerül arra, hogy gyászt hintsen amerikai és iraki otthonokra? A válasz: 999 990 orvos, aki két milliárd olyan embert kezelhetne, aki jelenleg nem kap orvosi ellátást" - írta Fidel Castro.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!