Judit
2 °C
7 °C

Aranybánya szennyezte a Tiszát

2004.09.04. 15:47
Nem lehet tudni, hogy milyen mértékben szennyeződött a Tisza, miután egy romániai aranybányánál pénteken este eltörött egy földalatti vezeték, emiatt nehézfémekkel teli szennyeződés került a Tisza egyik mellékfolyójába. Románia eddig a baleset tényén kívül semmilyen más tájékoztatást nem adott Ukrajnának.
Egy romániai aranybányából szennyeződés került a Tiszába a folyó ukrajnai, Kárpátontúli területén, közölték szombaton az ukrán katasztrófavédelmi hatóságok. A romániai Borsabánya közelében lévő aranybányánál pénteken este eltörött egy földalatti vezeték, emiatt nehézfémekkel teli szennyeződés került a Tisza egyik mellékfolyójába. Egyelőre nem ismert a szennyeződés mértéke.

A hatóságok a Kárpátontúli területen megtiltották, hogy a folyóból ivóvizet vételezzenek. A terület vízügyi szervei folyamatosan ellenőrzik a folyóban lévő anyagok vegyi összetételét, a határőrök figyelemmel kísérik a szennyeződést. A hatóságok igyekeznek megakadályozni, hogy a fertőzött víz ne kerüljön zárt víztározóba.

Ezzel párhuzamosan megtiltották, hogy a környékbeli kutakból vizet vételezzenek, illetve, hogy innen származó halat árusítsanak.

A romániai bányákban történt különböző balesetek miatt hasonló mérgezőanyagok kerültek a Tiszába és a Dunába 2000-ben, 2001-ben, és 2004-ben, ami aggodalmat vált ki az ukrán hatóságokból - közölték az ukrán katasztrófavédelmi hatóságok, amelyek szerint a román fél eddig a baleset tényén kívül semmilyen más tájékoztatást nem adott Ukrajnának.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?