Friderika
12 °C
29 °C

Aranybánya szennyezte a Tiszát

2004.09.04. 15:47
Nem lehet tudni, hogy milyen mértékben szennyeződött a Tisza, miután egy romániai aranybányánál pénteken este eltörött egy földalatti vezeték, emiatt nehézfémekkel teli szennyeződés került a Tisza egyik mellékfolyójába. Románia eddig a baleset tényén kívül semmilyen más tájékoztatást nem adott Ukrajnának.
Egy romániai aranybányából szennyeződés került a Tiszába a folyó ukrajnai, Kárpátontúli területén, közölték szombaton az ukrán katasztrófavédelmi hatóságok. A romániai Borsabánya közelében lévő aranybányánál pénteken este eltörött egy földalatti vezeték, emiatt nehézfémekkel teli szennyeződés került a Tisza egyik mellékfolyójába. Egyelőre nem ismert a szennyeződés mértéke.

A hatóságok a Kárpátontúli területen megtiltották, hogy a folyóból ivóvizet vételezzenek. A terület vízügyi szervei folyamatosan ellenőrzik a folyóban lévő anyagok vegyi összetételét, a határőrök figyelemmel kísérik a szennyeződést. A hatóságok igyekeznek megakadályozni, hogy a fertőzött víz ne kerüljön zárt víztározóba.

Ezzel párhuzamosan megtiltották, hogy a környékbeli kutakból vizet vételezzenek, illetve, hogy innen származó halat árusítsanak.

A romániai bányákban történt különböző balesetek miatt hasonló mérgezőanyagok kerültek a Tiszába és a Dunába 2000-ben, 2001-ben, és 2004-ben, ami aggodalmat vált ki az ukrán hatóságokból - közölték az ukrán katasztrófavédelmi hatóságok, amelyek szerint a román fél eddig a baleset tényén kívül semmilyen más tájékoztatást nem adott Ukrajnának.