Salamon
0 °C
13 °C

Szélsőséges hangra váltott a palesztin elnökjelölt

2005.01.04. 12:53
A palesztin elnöki tiszt várományosa, a korábban békepártinak ismert Mahmud Abasz, bár gyakorlatilag nincs ellenfele, mégis különös gesztusokat tett a terroristák felé. Hétfőn védelmet ígért nekik, kedden ellenségnek bélyegezte Izraelt.

"Cionista ellenségnek" bélyegezte Izraelt Mahmud Abasz, a palesztin elnöki cím várományosa, jelentette a Reuters. Az eddig mérsékeltnek számító politikus a vasárnapi választásokat megelőző kampányában erősen radikalizálódott, hétfői kijelentése szerint nem fog kezet emelni a terroristákra.

Mahmud Abasz
Mahmud Abasz
Abaszt korábban mérsékelt, békepárti politikusnak tartották, aki többek között ellenezte a négy éve kirobbantott második intifádát és korábban többször is a merényletek felfüggesztésére szólított. A terrorista csoportok leszerelése alapvető része a közel-keleti rendezési folyamatnak.

Amennyiben Abasz megnyilatkozásai nem egyszerű kampányfogások, komoly változást feltételeznek a vezető hozzáállásában. Radikalizálódása nehezen magyarázható, mivel a radikális ifjúság körében kedvelt, bebörtönzött terroristavezér, Marvan Barguti visszalépése és a Hamasz választási bojkottja nyomán egyedüli esélyese a palesztin elnökválasztásnak.

Abasz legutóbbi megnyilatkozásaira egyelőre nem érkezett izraeli válasz. A politikust eddig mind Izrael, mind az Egyesült Államok tárgyalóképes partnernek tekintette - szemben Arafattal, aki élete utolsó éveit diplomáciai elszigeteltségben töltötte.