Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Beintett az ABC az orosz követségnek

2005.07.29. 12:34
Kapcsolódók (11)
Cenzúrázni próbálták az egyik legnagyobb amerikai tévéadó műsorát a washingtoni orosz követség munkatársai. Le akarták tiltatni az ABC Samil Baszajevvel készült interjújának sugárzását. A szovjet időket idéző kísérletük kudarca után közleményben tiltakoztak.

Felháborodottan vette tudomásul Oroszország washingtoni nagykövetsége, hogy az ABC amerikai televíziós társaság felszólításuk ellenére sem állt el a Samil Baszajev csecsen terroristavezérrel készült interjú sugárzásától. A szovjet iskolákban edzett diplomaták szerint "felháborodást keltő az a tény, hogy az ABC News televízió úgy döntött, semmibe veszi az orosz nagykövetségnek a Samil Baszajev nemzetközi terroristával készült interjú sugárzása elleni érveit".

A cenzúrakísérletük kudarcán feldühödött követségi alkalmazottak szerint "az ABC News nyilvánvalóan megsértette a felelős újságírás és az emberi értékek valamennyi normáját". Szerintük ugyanis az ABC egy, "az al-Kaidát védelmező" gyerekgyilkos megszólaltatásával az áldozatok méltóságát sértette meg.

A csütörtök este sugárzott interjúban Baszajev csecsen hadúr, akinek a fejére Oroszország tízmillió dolláros vérdíjat tűzött ki, elismerte, hogy "terrorista", de tagadta, hogy felelős lenne a beszláni támadásért. Korábban magára vállalta a felelősséget a legalább négyszáz halálos áldozatot követelő akcióért.

A Nightline című műsorban bemutatott interjúban, amelyet egy orosz újságíró készített, Baszajev elismerte, hogy "rosszfiú, bandita és terrorista", de ugyanezt mondta az orosz hatóságokról is.

"Oké, terrorista vagyok, de őket hogyan hívná? Ha ők az alkotmányos rend védelmezői, ha ők antiterroristák, akkor én köpök az összes megállapodásra és szép szavakra" - mondta Baszajev, aki szerint az oroszok a terroristák, míg a csecsenek nemzeti függetlenségükért küzdenek.