Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Aprópénzen vett öngyilkos merénylők

2004.03.25. 10:42
Ötezer forint és hetvenkét paradicsomi szűz ígérete is elég volt a palesztin terroristáknak ahhoz, hogy öngyilkos merényletre vegyenek rá egy kamaszfiút. A rossz tanulmányi eredményei miatt cikizett fiú végül nem robbantotta fel magát, mert "nem akart meghalni".
Száz sékellel (4 600 forinttal) és hetvenkét szűz ígéretével vettek rá öngyilkos merényletre egy tizennégy éves fiút a palesztin terroristák Izraelben. A kamaszt Nablusz közelében egy izraeli útblokádnál fogták el az izraeli hadsereg alakulatai - írja a Haaretz című izraeli napilap.

Hős akart lenni a rossztanuló

Huszam Abdut az iskolában folyton zaklatták társai rossz osztályzatai miatt. Nem meglepő, hogy a terroristák hetvenkét szűzlány szerelmét ajánlva rá tudták venni az öngyilkos merénylet végrehajtására, mint mondta, "hős" akart lenni. Feladata az lett volna, hogy a katonákhoz a lehető legközelebb robbantsa fel magát az ellenőrzőpontnál.

A hadsereg azonban figyelmeztetést kapott a fenyegető veszélyről, ezért szigorított az ellenőrzéseken az útblokádnál. A fiú palesztinok csoportjába keveredett és nem merte felrobbantani magát - írja a napilap.

Nem akart meghalni

A fiú gyanúsan nagy piros kabátjában kivált a tömegből és a katonák felé indult - mesélte a napilapnak az egyik szemtanú katona. A szolgálatot teljesítők betonbarikádok mögé bújva megállásra és kabátja levételére szólították. A piros dzseki alatt az öngyilkos merénylők jellegzetes szürke mellénye volt, nyolc kilogramm robbanószerrel megpakolva.

"Nem akarok meghalni" - mondta ekkor Abdu. A katonák egy robottal egy ollót küldtek a fiúnak, hogy levághassa magáról a mellényt, majd biztonságos helyen megsemmisítették a robbanóanyagot.

Kihasznált gyerekek

"Huszam reggel, mint mindig, iskolába indult, eddig nem is tudtunk róla, mire készült. Teljesen fel vagyok kavarva, gyerekeket ilyesmire használni felelőtlen és tilos" - nyilatkozta a Haaretznek Tamam Abdu, a kamaszfiú anyja.

Abdu esete David Baker, az izraeli Miniszterelnöki Hivatal munkatársa szerint is "újabb szörnyű példája annak, hogy hogyan használják gyermekeiket a terror terjesztésére a palesztinok". A múlt héten ugyanennél az útblokádnál egy tízéves palesztin fiút kaptak el, aki egy kiskocsin próbált robbanóanyagot csempészni Izraelbe. A fiút a kihallgatás után szabadon engedték, mert mint kiderült, fogalma sem volt róla, mit visz a kocsin.