Mátyás
-6 °C
1 °C

Harckészültségben az abház hadsereg

2008.05.04. 17:29
Fokozott harckészültségbe helyezték vasárnap Abháziában a tűzszüneti vonal mentén állomásozó katonai erőket a grúz-abház viszály kiéleződése miatt.

Külön erőket vezényeltek a légtér biztosítására, miután a Grúziától elszakadni akaró Abházia légterében vasárnap délután lelőttek két pilóta nélküli grúz felderítő repülőgépet, közölte Krisztyian Bzsanyija, az abház elnök szóvivője.

Szergej Bagaps, a senki által el nem ismert, de Oroszország támogatását élvező szakadár köztársaság elnöke a szóvivő szerint szolgálati helyén tartózkodik. Az elnök parancsot adott arra, hogy a hadsereg mérjen csapást az Abházia légterét megsértő minden célpontra.

Egymásra mutogatnak

Az abház vezetés közlése alapján vasárnap először közép-európai idő szerint 14 órakor lőttek le egy grúz gépet, majd háromnegyed óra elteltével a másikat. A szakadár köztársaság már négy grúz kémrepülőgépet lőtt le saját állítása szerint, az elsőt március 18-án.

Egy grúz belügyi tisztségviselő viszont azt állította, hogy vasárnap egyáltalán nem szállt föl grúz repülőgép. Később a tbiliszi védelmi minisztérium közleményt adott ki, amely szerint Grúzia folytatja a gépeivel való berepülést Abházia területe fölé. A minisztérium egyúttal azzal vádolta meg Oroszországot, hogy katonai beavatkozást készít elő Grúziában. Tbiliszi eddig Oroszországot vádolta felderítő gépeinek lelövésével, Moszkva azonban cáfolja ezt.

Merab Kismarja, a szakadár köztársaság "védelmi minisztere" szombat este kijelentette az orosz Interfax hírügynökségnek nyilatkozva: az abház csapatok készek arra, hogy visszaverjenek egy esetleges grúz katonai támadást.

Invázió készül?

"Tudomásunk van arról, hogy Grúzia azt tervezi: inváziót indít Abházia ellen. Mi azonban készen állunk arra, hogy szembeszálljunk az agresszióval, csapataink riadókészültségben vannak. Figyelmeztetni szeretném a grúz hatóságokat arra, hogy támadás esetén válaszcsapásként néhány napon belül bevesszük Kutaiszit" - mondta. (A Tbiliszitől 220 kilométerre nyugatra lévő Kutaiszi Grúzia második legnagyobb városa.)

Orosz katonai források értesülései szerint Tbiliszi külföldi szakértők bevonásával egy hadműveleti tervet készített Abházia lerohanására, és az annak végrehajtására tett kísérlet akár napok belül várható. A grúz vezetés minden alap nélkülinek és provokációnak nevezte ezt a híresztelést.

Oroszország Grúziát teszi felelőssé

Oroszország épp egy Abházia-ellenes grúz katonai akcióra való felkészülésre hivatkozva növelte meg a Grúziától levált köztársaságban állomásozó csapatainak a létszámát, Tbiliszi és a Nyugat erőteljes tiltakozása ellenére.

Az orosz külügyminisztérium vasárnapi közleményében azzal vádolta meg Tbiliszit, hogy szándékosan növeli a feszültséget a felderítő gépeknek "a tiltott övezetbe" való küldésével, és leszögezte, hogy Grúzia lesz a felelős e politika következményeiért.

Tbiliszi szerint viszont gépeinek joga van az ország bármely területe fölé repülni. Moszkva azt állítja, hogy Abházia légterébe hatolva megsértik a tűzszüneti megállapodást.

Nem volt lövöldözés

Az Abháziában működő kollektív békefenntartó erők parancsnoksága vasárnap cáfolta a grúz sajtó állítását, hogy "lövöldözés zajlott volna le grúz, abháziai és csecsen egységek között".

Korábban a Rusztavi-2 grúz tévécsatorna az közölte, hogy az orosz békefenntartók "megpróbáltak csecsen egységeket lefegyverezni" Abháziában, és ez vezetett a lövöldözéshez.