Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Abház szeparatisták állítólag lelőttek egy grúz kémrepülőt

2008.04.20. 13:13
Alig egy hónap alatt a második, állítólag grúz kémrepülőt lőtte le Abházia. Az első esetben Grúzia határozottan tagadta, hogy az ő gépét szedték volna le, most csak annyit mondott: a nap végére kiderül, valóban az repülőjüket lőtte-e le az abház légvédelem. Abházia szerint egyébként a felderítésekkel Grúzia katonai akciót készít elő az ország ellen.

"Az utóbbi napokban Grúzia aktivizálta légi felderítő tevékenységét, és én az ENSZ képviselői útján figyelmeztettem az ilyesmi megengedhetetlen voltára. Ma reggel 9.57-kor az abház légvédelem megsemmisített egy grúz felderítő robotrepülőgépet. A továbbiakban sem fogjuk hagyni, hogy légterünket megsértsék grúz katonai repülők" - nyilatkozta Szergej Bagaps abháziai elnök az Interfax hírügynökségnek.

Temur Iakobasvili grúz reintegrációs államminiszter újságírók előtt mindössze annyit mondott, hogy az incidens térségében monitoringcsoport dolgozik, amely a nap folyamán talán megállapítja, hogy Grúziáé-e a lelőtt felderítő gép.

Megjegyzendő, ez nem az első ilyen affér a két ország között, március 18-án hasonló gépet lőttek le Abházia felett, s annak maradványait később bemutatták a sajtónak és a grúziai ENSZ megfigyelő misszió képviselőinek. Tbiliszi akkor hivatalosan cáfolta és céltudatos dezinformációnak nevezte Szuhumi állításait. Ám Abházia szerint Grúzia rendszeresen hajt végre felderítő repüléseket "a köztársaság elleni katonai akció előkészítésének részeként".

Abházia, a Fekete-tenger partján húzódó földsáv a kilencvenes évek elején jelentette be elszakadását Grúziától. Önállóságát eddig egyetlen ország sem ismerte el, de Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég utasította a kormányt, hogy működjön együtt a az abház hatóságokkal, főként gazdasági téren. Az Európai Unió pénteken felszólította Oroszországot: ne fűzze szorosabbra kapcsolatát Abháziával és Dél-Oszétiával, Grúzia két szakadár területével.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!