Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Meggyilkolhatták az al-Kaida iraki vezérét

2006.10.05. 11:41
Az al-Kaida új iraki vezérének halálhírét kelti egy arab hírtévé. Az amerikaiak elismerték, hogy rajtaütöttek a terrorcsoporton, de kétlik, hogy a főterroristát is megölték.

Amerikai rajtaütésben életét vesztette Abu Ajúb al-Maszri, Abu Muszab az-Zarkavi utódja az al-Kaida iraki szárnyának élén, jelentette a dubaji székhelyű al-Arabíja hírcsatorna. Az iraki kormányzati forrásokra hivatkozó hírt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

Barry Johnson amerikai katonai szóvivő azt elismerte, hogy tényleg rajtaütöttek az al-Kaida terroristáin. Egyelőre azonban még csak a DNS-vizsgálatok folynak annak megerősítésére, hogy al-Maszri is az áldozatok között van.

Előfordulhat, hogy al-Maszri is meghalt, de ebben a koalíciós erők sem hisznek igazán, mondta Johnson. Ezzel egybecsengő nyilatkozatot tett telefonon az al-Arabíjának Huszein Kamal iraki belügyminiszter-helyettes is.

Abu Ajjúb al-Maszri, akit Abu Hamza al-Muhádzsir néven is ismertek, azután vette át az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnyának vezetését, hogy elődje, Abu Muszab az-Zarkavi június hetedikén életét vesztette egy amerikai légi csapásban.