Alfréd
-3 °C
3 °C

Gyilkosságok az abu-grébi börtönben?

2006.02.15. 23:13
Éles lőszert használtak egy börtönlázadás leverésére a kínzásokról elhíresült abu-grébi börtönben Irakban egy ausztrál tévétársaság szerint. Az SBS birtokába olyan új felvételek kerültek a két éve kirobbant botrányban elkövetett kínzásokról, amiken hullák is látszanak. Az arab hírcsatornák önmérsékletet tanúsítottak, nem mutatták be a legdurvább képeket.

Új felvételek, köztük állítólag holtesteket ábrázolók kerültek az ausztrál SBS tévétársaság birtokába. A képek a bagdadi abu-grébi börtönben készültek, ahol az amerikai őrök rendszeresen kínozták iraki foglyaikat, jelentette a BBC.

Játékszerek

#alt#
Tekintse meg képeninket!

A felvételek feltehetően ugyanabból a forrásból származnak, mint a 2004. áprilisában a botrányt kirobbantó, megalázott, kínzott irakiakat ábrázoló felvételek. A BBC beszámolója szerint az újonnan előkerült felvételek javarészt a már eddig is ismert eseményeket mutatják, többjükön az ügy már elítélt szereplői, Lindsay England és a kínzások értelmi szerzőjének kikiáltott Charles Garner láthatóak.

De előkerültek videófelvételek is. Az egyiken maszturbálásra kényszerített iraki foglyok láthatóak, a másikon egy a fejét a falba verő elítélt. Ő az SBS meg nem erősített értesülései szerint elmebajos volt, fogvatartói játékszernek használták, dúrva fegyelmezési módszereket próbáltak ki rajta.

Éles lőszer

Az SBS állítása szerint holttesteket - köztük egy elvágott torkú irakit - ábrázoló képek is a birtokába kerültek. A csatorna értesülései szerint a börtönben több fogoly is életét vesztette, mert egy börtönlázadáskor az amerikai őrök kifogytak a gumilövedékből, ezért éles lőszerrel fékezték meg a zavargást.

Az amerikai hadsereg nem kommentálta a csatorna más forrásból meg nem erősített értesüléseit. Az amerikai igazságügyi minisztérium jogtanácsosa szerint a képek "gyomorforgatóan felháborítóak". Publikálásukat azonban a kormányhoz hasonlóan ellenezte, mivel azok "legfeljebb az indulatok felkorbácsolására alkalmasak".

Olaj a tűzre

#alt#
Klikk a képre!

A képek minden bizonnyal nem voltak ismeretlenek az amerikai kormányzat előtt. Az abu-grébi vizsgálat során számos kép került az amerikai kormány birtokába, ám ezek nyilvánosságra hozatalától eddig elzárkóztak. Szeptemberben ugyan a New York.i szövetségi bíróság az Amerikai Polgárjogi Unió keresetére az információszabadságra hivatkozva feloldotta a képek titkosítását, de a kormányzat megfellebbezte az ítéletet.

Az SBS felvételeit az amerikai hírcsatornák mellett az al-Arabíja és az al-Dzsazíra is átvette. Mindez most, hogy a karikatúravita amúgy is felkorbácsolta az iszlám világ nyugat-ellenes érzelmeit, az eddigieknél is nagyobb felháborodást válthat ki. Bár, ahogy a BBC írja, az arab hírcsatornák önmérsékletet tanúsítottak, a legdurvább felvételeket nem mutatták be.