Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Megölték az-Zarkavit

2006.06.08. 14:47
A lefejezős terroristák vezérének halálhírét adta közre az iraki tévé. Abu Muszab az-Zarkavi az al-Kaida iraki szárnyának volt a vezére, a hírt helyettese is megerősítette. Tony Blair fokozott terrortevékenységre számít Irakban.

Meghalt Irak legismertebb terroristája, az al-Kaida helyi vezére, Abu Muszab az-Zarkavi, jelentette be csütörtökön Nuri al-Maliki iraki miniszterelnök. Az iraki tévé jelentése szerint a sajtótájékoztatón George Casey tábornok, az Irakban állomásozó amerikai csapatok főparancsnoka is jelen volt.

Casey elmondta, hogy Zarkavi holttestét ujjlenyomata és arca alapján azonosították.

Maliki bejelentése szerint Zarkavi egy szerdai, Bagdad északi részén végrehajtott légitámadás során halt meg. A bombatámadásban Zarkavi mellett az al-Kaida másik hét vezetője is életét vesztette, köztük két nő is, akik kémkedtek és információt szállítottak Zarkavainak.


Abu Muszab az-Zarkavi

Az al-Kaida nem hátrál

Az al-Kaida iraki csoportja megerősítette csütörtökön egy internetes honlapon, hogy meghalt vezetője, Abu Muszab az-Zarkavi, írja az MTI. A szervezet fogadkozott, hogy tovább folytatja harcát az Irakot megszálló amerikai erők és a bagdadi kormány ellen. "Vezetőink halála csak megerősíti eltökéltségünket, hogy folytassuk a szent háborút, amelynek célja, hogy Allah igéje kerekedjen felül" - szögezte le "a mudzsáhidok konzultatív tanácsának információs irodája", amelynek nevében Zarkavi helyettese, Abu Abder-Rahman al-Iraki írta alá a közleményt. A dokumentum hitelességét egyelőre nem lehetett ellenőrizni, de az al-Heszba nevű honlapon jelent meg, amelyet a terrorszervezet hivatalos weboldalának tekintenek.

A csoport egyúttal megerősítette, hogy támogatja az al-Kaida vezetőjét, Oszama bin Ladent. "Elmondjuk fejedelmünknek, bin Laden sejknek, hogy iraki katonái folytatják azt az utat, amelyet kijelölt iraki helyettese, Abu Muszab az- Zarkavi számára" - olvasható a közleményben.

Kendőzetlen öröm

Tony Blair nyilatkozatban üdvözölte Zarkavi halálhírét, ami szerinte az egész al-Kaidára súlyos csapás. Blair a brit kormány londoni ülésén gratulált az iraki, az amerikai és a brit erőknek, valamint a nemzetközi koalíció minden más alakulatának mindazért, amit Irakban tesznek az új, demokratikusan megválasztott kormány támogatására. A brit kormányfő arra számít, hogy iraki vezetőjének likvidálása után az al-Kaida bosszút fog állni, és fokozni fogja terrortevékenységét a közép-keleti országban.

George Bush amerikai elnök szintén üdvözölte, hogy megölték Zarkavit. Hozzátette, hogy az amerikaiak büszkék lehetnek katonáikra és katonanőikre. Zarkavi "halála súlyos csapás az al-Kaidára és jelentős győzelem a terrorizmus elleni háborúban" - szögezte le az elnök a Fehér Ház rózsakertjében mondott beszédében. „Meggyilkolása alkalmat nyújt az új iraki kormánynak, hogy megfordítsa a terrorizmus elleni harc menetét" – fogalmazott Bush.

Irakiak dobták fel

Az iraki kormányfő szerint a terroristát, akinek a fejére 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki, iraki civilektől szerzett értesülések alapján lokalizálták. "Ami ma történt, az az iraki nép és a kormány együttműködésének köszönhető" - jelentette ki a BBC szerint.

A BBC jelentése szerint Maliki bejelentését visszafogott taps fogadta.

A kormányfő az al-Arabíja pánarab műholdas a tévének adott interjúban azt is elmondta, hogy a szerdai támadást megelőző egy hét, tíz nap alatt több sikertelen támadást hajtottak végre Zarkavi és közvetlen beosztottai ellen. Hozzátette, hogy a "hadművelet alapvetően iraki" volt. "Voltak jordániai értesüléseink, de ezek egy másik személyre is vonatkoztak, akit a jordániai biztonsági erőkkel való együttműködés révén letartóztattunk" - mondta. Egy meg nem nevezett jordániai tisztségviselő azt közölte, hogy a műveletet az amerikai és a jordániai hírszerzés, valamint különleges amerikai erők közösen hajtották végre, jelentette az MTI.

Zarkavi Irak amerikai megszállása után érkezett az országban, ahol az éledező szunnita ellenállás vezéralakja lett. Brutális módszereivel - ő tette általánossá a túszok lefejezését és a brutális gyilkosságokról készült videók közzétételét - és az idővel az iraki szunnitákat is célzó támadásaival azonban egy-két éve szakadást okozott a lázadók körében.

A szaddámista lázadók egy része azóta kiegyezett az iraki vezetéssel, a szunniták legerősebb pártja immár a kormánykoalícióba is belépett.

Zarkavi halálát a BBC helyszíni tudósítója szerint mindenképpen nagy győzelemként fogja kommunikálni az iraki kormány, bár a terrorista, a fent jelzett okokból, mostanra már jelentőségét vesztette. Irakban az elmúlt hónapok erőszakos cselekményeinek hátterében már nem az al-Kaida amerikaiak elleni harca, hanem a szunnita kisebbség és a síita többség felekezeti háborúja áll.

Hitték már halottnak

Zarkavinak már keltették halálhírét, ahogy olyan hírek is terjedtek, hogy az amerikaiak Falludzsa ostromakor elfogták, de mivel senki sem azonosította, el is engedték.