Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Tanúként hallgatnák meg Busht a fogolykínzások ügyében

2004.06.21. 11:44
Tanúként idézték be a fogolykínzó amerikai börtönőrök perében az Irakban állomásozó csapatok főparancsnokait. A kínzások fő kivitelezőinek tartott börtönőrök ügyvédei Busht és Donald Rumsfeldet is beidéznék, mivel véleményük szerint az elnök és a védelmi miniszter adott parancsot a foglyok "megpuhítására".
Tanúként hallgatná ki George W. Busht és védelmi miniszterét az abu-grébi börtönben elkövetett kínzások egyik gyanúsítottjának ügyvédje. Paul Bergin, Javal Davis ügyvédje szerint a foglyok "megpuhítására" vonatkozó parancsok végső soron az elnök és Donald Rumsfeld utasításaiból következtek.

Parancsnokok tanúskodnak

A foglyok kínzásával vádolt hét börtönőr közül három pere kezdődött hétfőn. Az előzetes meghallgatáson a legsúlyosabb vétkekkel vádolt Charles Garner, Ivan Frederick és Javal Davis ügyvédei véleményezhették a vádiratot. Davis védője a vádak ejtését kérte, más esetben amerika polgári bíróság elé vinné az ügyet - írja a BBC.

Az ügyben eljáró bíró, James Pohl ezredes már hozzájárult Ricardo Sanchez, az iraki haderő parancsnokságáról a múlt héten leváltott tábornok és John Abizaid, az iraki hadszíntérét is felelős Középső Parancsnokság vezetőjének a meghallgatásához.

Nem rombolhatják le a tetthelyet

Pohl ugyanakkor megtiltotta Bush az abu-grébi börtön lerombolására vonatkozó terveit. Az elnök eltüntette volna a kínzások szimbólumát, Pohl szerint azonban a bűncselekmények helyszínének lebontása bizonyíték megsemmisítése lenne.

A kínzások ügyében eddig egy katonát ítéltek egy éves börtönre, Frederick, Garner és Davis azonban akár huszonnégy éves büntetést is kaphat. A vádlottak védői szerint azonban védenceik csak parancsra cselekedtek, amit végső soron maga George W. Bush adott ki.

A vádak szerint Garner volt, aki az elhíresült meztelen gúlával fényképezkedett, Frederick pedig elektrosokkal fenyegetett egy foglyot, másokat maszturbálásra kényszerített.